Abszolút elégedetlen a közbeszerzésekkel az unióban az Európai Számvevőszék, amely szerint hiába a jó szándékú tervek, azokból semmi sem valósult meg. Lassúak és körülményesek az eljárások, ezáltal a közvetlen odaítélések száma nőtt, nem pedig a verseny, amely színvonalasabbá és főleg olcsóbbá tehetné a projekteket.

TOPSHOTS-Window cleaners work on a building in Nicosia on November 24, 2011. AFP PHOTO/PATRICK BAZ (Photo by PATRICK BAZ / AFP)
A közbeszerzések szempontjából egy sötét évtizedet hagy maga mögött az
Fotó: AFP

Legutóbb kivételesen elégedetten nyilatkoztak a számvevők, most ellenben nem finomkodtak, és már az elején leszögezték: az egész EU-ban gyengült a nemzeti, regionális és helyi hatóságok által odaítélt közbeszerzési szerződésekért folyó verseny. 2011 és 2021 között egyre kevesebb vállalkozás versengett azért, hogy kivitelezési munkálatokat, árukat és szolgáltatásokat kínáljon közintézményeknek, míg a hatóságok gyakran közvetlenül fordultak konkrét vállalatokhoz. 

A 2014-es reform sem tette vonzóbbá a közbeszerzési eljárásokat, sőt, 

épp a visszájára sült el: noha fokozhatta volna a versenyt, és segíthette volna a tagállamokat abban, hogy az adófizetők pénze szempontjából a legjobb ár-érték arányt érjék el, az eljárások hossza még tovább növekedett, és nyilvánvaló probléma az átláthatóság is.

Az eljárások majdnem fele nem is valós közbeszerzés

Az Európai Számvevőszék a mostani riportjában előrebocsátotta, hogy a közbeszerzés elvben döntő fontosságú az egységes piac szempontjából, mivel „ösztönzi a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt, és segíti a közintézményeket abban, hogy nyílt és versenyalapú eljárások révén a legelőnyösebb ajánlatokat érjék el”. 

Ezért is dolgozta át a vonatkozó irányelveit az EU 2014-ben, hogy egyszerűbbek és átláthatóbbak, innovatívabbak legyenek az eljárások, megkönnyítve a részvételt a kis- és középvállalkozásoknak.

Coins,On,Table,Against,European,Union,Flag,,Closeup.,Space,For
Évente 2 ezermilliárd eurót fordít az EU a közbeszerzésekre. 
Fotó: Shutterstock

A jelentés részletezése szerint a három fő versenymutató – az egyajánlatos közbeszerzés, a közvetlen odaítélések és az ajánlattevők száma – esetében a tendenciák a legtöbb tagállamban továbbra sem kielégítők, és nem történt általános javulás a verseny terén. 

Az egyajánlatos közbeszerzési eljárások szintje 2021-ben érte el csúcspontját, amikor az összes szerződés 42 százalékát úgy ítélték oda, hogy csak egy vállalat pályázott. 

Emellett az egyajánlatos közbeszerzések száma EU-szerte megkétszereződött 2011 óta, míg az ajánlatot benyújtó vállalatok száma a felére, eljárásonként nagyjából hatról háromra csökkent. 

Görögország jól viselkedik, Ciprus nagyon rosszul

Ezenfelül szerződéskötéskor a hatóságok gyakran közvetlenül kértek fel egy vagy több vállalkozást, hogy nyújtsanak be ajánlatot – nyilvános ajánlati felhívás kiírása nélkül. Az ilyen közvetlen odaítélés csak különleges körülmények között megengedett, mivel elfojtja a versenyt, ehelyett szinte valamennyi tagállamban egyre gyakrabban fordultak elő, és a 2021-ben bejelentett összes közbeszerzési eljárás mintegy 16 százalékát tették ki. Az eredmények persze szélsőségesek:

  • 73 százalékkal Szlovéniában volt a legmagasabb az egyajánlatos közbeszerzések aránya,
  • 50 százalékos szinten maradt tízéves távlaton Lengyelországban, ami kiemelkedően magas, 
  • 42 százalékkal Cipruson volt a legnagyobb a közvetlen odaítélések aránya 2021-ben,
  • 3 százalékkal pedig Görögországban a legkisebb.
Construction site for the Northvolt battery factory22 November 2023, Lower Saxony, Heide: Two Nothvolt employees walk across a construction site in the Dithmarschen district. This is where the Northvolt battery factory for electric cars is to be built. However, following the budget ruling by the Federal Constitutional Court, it is still unclear how the planned federal funding for the construction will proceed. The company Northvolt is expecting costs of around 4.5 billion euros. (Aerial view with a drone) Photo: Frank Molter/dpa (Photo by FRANK MOLTER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Nagy a szórás az ágazatok között is a közbeszerzések hatékonyságát illetően.
Fotó: AFP

Nagyok a különbségek az ágazatok között is, hiszen a pénzügyi szolgáltatások terén 2011 óta szépen lecsökkent a közvetlen odaítélések száma, viszont az energiaszektor 2021-ben saját rekordot döntött e téren.

Az EU GDP-jének 14 százalékáról beszélünk

Egyébként nem elégedett a hazai Közbeszerzési Hatóság sem, az EU-tagállamok együtt pedig több mint 2 ezermilliárd eurót fordítanak a közbeszerzésekre évente, ami az EU bruttó hazai terméke mintegy 14 százalékának felel meg. 

Ezért is voltak kritikusak az európai számvevők, akik nemcsak az eljárások átláthatóságával – a csalás és korrupció kockázatával szembeni legfőbb biztosítékkal – kapcsolatban fejezték ki aggodalmukat, hanem a határokon átnyúló közbeszerzések kis volumene miatt is. Kifejezetten felkérik az Európai Bizottságot, hogy tegye egyértelműbbé a közbeszerzési célkitűzéseket, és terjesszen elő intézkedéseket a verseny előtt álló legfontosabb akadályok leküzdésére.

A bizottságnak cselekvési tervet kell előterjesztenie annak érdekében, hogy felszámolja a verseny előtt álló legfőbb akadályokat, és vonzóbbá tegye a közbeszerzési szerződéseket a vállalkozások számára

– nyilatkozta Helga Berger, az ellenőrzésért felelős számvevő. Hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben az EU-nak és tagállamainak nem sikerült fokozniuk a közbeszerzési szerződésekért folyó versenyt, és sajnálatos módon ki kell mondanunk: ez az évtized elveszett.