Több mint 200 kilométerre bővül a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza Magyarországon 2024. január elsejével, köztük az ország legzsúfoltabb autóútja, az M0-s is fizetős lesz. Az utóbbi Pest megyei matricával használható, amelyet az erre közlekedők nagyobb része amúgy is megvásárolt. 

Bővül a fizetős szakaszok hossza, ám az M0-st használók nagy része Pest vármegyei matricát használ.
Fotó: Kovács Attila / MTI

Az új, fizetős szakaszok továbbá:

  • az M4-es teljes hosszán, ahol a Pest vármegyei matrica mellett a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei matricát is ki kell váltani,
  • az M44-es végig, ahol bevezetik a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye matricákat, a Bács-Kiskun vármegye matrica rövid szakaszon, Tiszakürtig lesz érvényes,
  • az M30-as autópálya végig, miután megszűnik a Miskolc dél és Miskolc észak közötti szakasz díjmentessége, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricával az autópálya teljes hosszában használható lesz,
  • az M31-es ugyancsak fizetősé válik, itt elég lesz a Pest vármegyei matrica,
  • az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig, amelyen a Somogy és Zalai vármegyei matricák is érvényesek lesz.

Szovjet rakéták és a világ legerősebb tankja

Szovjet korból megmaradt ballisztikus rakétával lőtték Oroszországot. A rakétát Belgorod megye felett lőtte le az orosz légvédelem. Ukrajna nem vállalta magára a támadást. 

Van mitől tartaniuk az oroszoknak: a világ legerősebb tankját fejlesztik Nyugaton, és ennek a fejlesztésébe Magyarország is beszállt még a nyáron. Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, hogy a Leopard és a Lynx gyártójával, a védelmi ipari világélvonalba tartozó Rheinmetallal olyannyira elmélyült az együttműködés, hogy a német cég által vezetett Panther-projektbe, azaz a fejlesztésbe Magyarország és a magyar mérnöki lelemény is beszáll.

Ez szerinte tovább erősíti a magyar hadiipari k+f-képességet, ami deklarált célja a magyar haderőfejlesztésnek. A csúcstechnika ugyanis exportképes, keresett termék a világpiacon.

FRANCE-DEFENCE-COMPANY-GERMANY-LEOPARD
The battle tank Leopard 2 A7 is presented by German Krauss-Maffei Wegmann (KMW) on June 14, 2010 at Eurosatory 2010 in Villepinte near Paris. Eurosatory 2010, which runs from June 14-18, is an international defence and security exhibition.  AFP PHOTO  ERIC PIERMONT (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)
A Párduc a Leopard utódjának tekinthető
Fotó: Eric Piermont / AFP

Az új KF51-et túlzás nélkül teletömték high-tech megoldásokkal (360 fokos digitális kamerák, drónkilövő platform, reaktív védelem), ráadásul az olyan tankgyilkos eszközökkel szemben is ellenálló, mint például az amerikai gyártmányú Javelin rakéta, amelyek megtizedelik az orosz tankállományt Ukrajnában. A Panther az 1980-ban piacra dobott Leopard 2 utódja, amelyet persze azóta folyamatosan modernizáltak, de ez mostanra megnehezült. Alapvetően megőrizte a méreteit, viszont erősebb páncélzatot kapott.

Magyar város a legélhetőbbek listáján

A Mercer évente elkészíti a világ városait életminőség szerint rangsoroló listáját. Bár a kutatás eredményét legutóbb 2019-ben jelentették meg, amikor a koronavírus-járvány még nem fordította fel a mindennapi életet, az élen mégsem történt változás. A top 10-be zömmel európai városok kerültek be. A visegrádi négyek (Csehország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország) fővárosai nagyjából egy szinten vannak élhetőség szempontjából. Jó hír, hogy a lista 80. helyén szereplő Budapestet csak Prága (71.) előzi meg az együttműködés államainak fővárosai közül.

Jövőre Magyarország hátát nézheti Európa

A Fidesz–KDNP parlamenti gazdasági kabinetjének tagjait tájékoztatta Nagy Márton kedden az aktuális gazdasági helyzetről és a jövő évi kihívásokról. Itt kijelentette, hogy a hazai munkaerő-tartalékok mozgósítása érdekében új kormányzati program készül. 2010 óta az aktivitási ráta Magyarországon nagymértékben, 56,7-ről 67,3 százalékra nőtt a 15–74 évesek között. Aláhúzta, hogy a gazdaság visszapattanásához arra van szükség, hogy a munkaerő-tartalék kihasználásával tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, ennek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni.