Közélet

Ballisztikus rakétával támadhattak Oroszországra

Szovjet korból megmaradt ballisztikus rakétával lőtték Oroszországot. A rakétát Belgorod megye felett lőtte le az orosz légvédelem. Ukrajna nem vállalta magára a támadást.

Oroszország azt állítja, hogy sikerült lelőnie egy ballisztikus rakétát Belgorod megye felett december 12-én, a kora reggeli órákban.

Belarus.,Minsk.,May,8,,2022.,Exhibition,Of,Military,Equipment.,Otr-21
Fotó: Shutterstock

Az orosz védelmi minisztérium információi szerint a Belgorod felett lelőtt rakéta egy Tocska-U (ez a fegyver orosz neve, a NATO-ban SS-21 Scarab néven ismerik az eszközt) ballisztikus rakéta volt. A fegyvert még a Szovjetunióban fejlesztették ki az oroszok 1976-ban (Scarab A) majd 1989-ben bemutatták a fejlettebb változatát Scarab-B néven. A Scarab sorozat darabjait több konfliktusban is bevetették, például az 1994-es és a 2015-ös jemeni polgárháborúban, az első és a második csecsen háborúban vagy a szíriai polgárháborúban. A Scarabok a jelenleg is zajló orosz–ukrán háborúnak is a részét képezik.

Itt van öt ok, hogy Ukrajna miért nem csatlakozhat az Európai Unióhoz

Az egyre fontosabbnak tartja Ukrajna csatlakozásának a kérdését. A háborúban álló ország felvétele a közösségbe az unió eddigi legnagyobb kihívása lenne, ami ráadásul az összes tagállam működésére hatással lenne. A Nézőpont Intézet összegyűjtött öt olyan okot, amelyek miatt Ukrajna biztosan nem csatlakozhat az Európai Unióhoz.

Belgorod megye kormányzója közölte, hogy 

a légvédelem Besszonovka falu közelében tudta lelőni a ballisztikus rakétát

írta meg a The Kyiv Independent.

A település 30 kilométerre van Belgorod várostól, és 50-re az ukrán határtól. Kijev nem vállalta magára a támadást.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta már több alkalommal is érte támadás Oroszország területét, különösen Belgorod megyét. Ukrajna következetesen tagadja, hogy köze lenne ezekhez a támadásokhoz, mivel a nyugati szövetségesek a támogatásokat ahhoz a feltételhez kötötték, hogy az ukránok nem támadhatnak orosz földre, hogy ezzel is elkerülhető legyen a konfliktus eszkalációja. A nyugati perspektíva, hogy kizárólag a honvédő harchoz adnak fegyvert, Oroszország megtámadásához nem.

Ukrajna azonban akár merészebb lépésekre is elszánhatja magát a jövőben, hiszen a nyugati forrásai apadni kezdenek. Az Egyesült Államokban a republikánus többségű Képviselőház blokkolja a Joe Biden által ígért további segélyeket, miközben az Európai Unión belül is akadozik a támogatások megszavazása.

 

Tochka-U Oroszország Belgorod ballisztikus rakéta
Kapcsolódó cikkek