Hirdetés

Csökkenti a zöldáramtermelők terheit az ALTEO új megoldása

Az új szolgáltatásból a társaság már 2021-ben 400–500 millió forint, a következő években pedig folyamatosan növekvő árbevételre számít.

Olyan termelésmenedzsment rendszerrel jelent meg a hazai villamosenergia-piacon az ALTEO Nyrt. erőművi üzletágát összefogó Sinergy, amelynek használatával jelentős összeget takaríthatnak meg a megbízói, a Sinergy pedig az adott piaci szegmens meghatározó szereplőjévé válhat.

A szolgáltatás kifejlesztésével a társaság arra a jogszabályi változásra reagált, amely szerint ez év április 1-jétől módosult – ezzel a piaci szereplők egy részének számottevő többletkiadást generált – az úgynevezett kiegyenlítő energiáért fizetendő díj képzési módja.

A nagyon drága kiegyenlítő energiára a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartásához van szükség, és értelemszerűen annak kell belőle többet vásárolnia, aki jobban kibillenti az egyensúlyt: a nap- és a szélerőműveknek.

Ezért a Sinergy is e létesítmények üzemeltetőire fókuszál, fix havi díj ellenében mentesíti a (főként az időjárásfüggő) megújuló energiaforrást hasznosító KÁT-jogosult erőműveket a szabályozási pótdíjfizetési kötelezettség alól, illetve hasonlóan előnyös, a kockázatok átvállalására épülő szolgáltatási csomagot kínálnak a prémium támogatási rendszer tagjai számára is.

A mesterséges intelligencián alapuló megoldás kidolgozását már márciusban megkezdtük a saját nap- és szélerőműveink számára

– válaszolt a Világgazdaságnak Luczay Péter, az ALTEO Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Fotó: ALTEO

Tájékoztatása szerint e munka során nagy mennyiségű és értékű tudás, tapasztalat halmozódott fel, felépítették a kompetenciát, összeállt a csapat, a tevékenység pedig piacképes üzletággá fejlődött. Az új szolgáltatásból a társaság már 2021-ben 400–500 millió forint, a következő években pedig folyamatosan növekvő árbevételre számít.

„Már az első körben mi szeretnénk a hazai piac 15–20 százalékának végezni a menetrendezést, ez jövőre egy 300–400 megawattos portfóliót jelentene” – emelte ki.

Luczay Péter azért is bízik a sikerben, mert a szolgáltatás minőségét egy több, mint 10 éves múltú, hozzávetőleg 30 milliárd forintos árbevételű csoport kínálja, amely a hazai energiapiac egyik meghatározó, stabil szereplőjeként nagyon erős ajánlatokat tehet a nap- és szélerőműparkok üzemeltetőinek.

Az is garanciát jelenthet, hogy az ALTEO a saját villamosenergia-termelő portfólióját is ezzel a megoldással kezeli. Az eddigi tapasztalatok alapján van is kereslet a piacon, sőt az is látszik, hogy az érdeklődők számára érték a biztonság és keresik a komoly reputációval rendelkező, megbízható vállalatok partnerségét.

A Sinergy jelenleg is több, mint 100 erőmű (CHP, nap, szél, víz, biogáz és depóniagáz erőművek) részére nyújt kereskedelmi szolgáltatásokat, illetve az ország egyik legjelentősebb szabályozási központjának irányítójaként 7 éve nyújt rendszerszintű szolgáltatásokat a MAVIR számára is.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek