Hirdetés

Elkészült a magyarországi TEN-T belvízi útfejlesztés program Stratégiai Környezeti Vizsgálata (SKV)

2021. március 3-ig véleményezhető „A magyarországi TEN-T belvízi útfejlesztés előkészítésének kiterjesztése„ c. projekt Stratégiai Környezeti Vizsgálati dokumentációja. A meginduló társadalmi egyeztetés célja, hogy dokumentáció az érintett civil szervezetek, önkormányzatok és szakhatóságok bevonásával teremtse meg a projekt környezeti fenntarthatóság szempontjából megfelelő végrehajtásának feltételeit.

A magyarországi TEN-T belvízi útfejlesztés (Duna hajózhatóságának javítása) program célja egy olyan multimodális közlekedési folyosó fejlesztése, amely a belvízi hajózást és a környezeti, ökológiai célokat összehangoltan kezeli, figyelembe véve a víziút egyéb, társadalmi-gazdasági funkcióit is.

Fotó: VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.

A Dunára vonatkozó víziútminőségi (hajózhatósági) követelmények legfontosabb eleme, hogy az európai nemzetközi hajózásban szabványos 25 deciméteres merülésű, 1300-1600 tonna hordképességű hajók és kötelékeik számára az év legalább 300 napján akadálymentes közlekedési feltételeket kell biztosítani.

A Duna magyarországi hajóútszakaszának egy része jelenleg nem felel meg ennek az elvárásnak.

Magyarország elkötelezett a hazai Duna-szakasz fenntartható fejlesztése, akadálymentes hajózhatóságának biztosítása mellett, fokozott figyelmet fordítva a környezet- és természetvédelmi szempontokra, az árvíz- és jégelvezetés biztonságára.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) alapból támogatott , 6,3 millió euró költségvetésű, 85%-ban az által finanszírozott

„A magyarországi TEN-T belvízi út fejlesztés előkészítésének kiterjesztése” tervezési projekt során a tervező feladata:

  • Helyzetértékelő tanulmány összeállítása, kiegészítő, megalapozó vizsgálatok elvégzése
  • Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) felülvizsgálata
  • Környezeti hatásvizsgálati dokumentációk felülvizsgálata, kiegészítése, újak készítése, környezetvédelmi engedélyezési eljárások lefolytatása
  • Meglévő vízjogi engedéllyel rendelkező tervek felülvizsgálata, módosítása, 40 db új vízjogi terv készítése, engedélyezési eljárások lefolytatása
  • Megvalósításhoz kapcsolódó pályázati dokumentáció összeállítása
  • Fotó: VIKÖTI Mérnök Iroda Kft.

    A program fontos része a Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) elkészítése és felülvizsgálata.

    A Stratégiai Környezeti Vizsgálat egy olyan terv, amely bemutatja, előre jelzi és értékeli a program végrehajtásának a környezet állapotára gyakorolt, várható hatásait. A dokumentum véleményezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be a területileg érintett önkormányzatok, civil szervezetek és az illetékes állami szervek, szakhatóságok.

    Az SKV szabályait Az Európai Parlament és a Tanács 2001/42/EK Irányelve, illetve annak hazai jogrendbe ültetett verziója, a 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet szabályozza. A jogszabály rendelkezik a nyilvánosság tájékoztatásáról, véleménynyilvánításának biztosításáról is. Ennek megfelelően az SKV megismerésére és az észrevételek megküldésére legalább 30 nap (2021. február 2. – március 3.) áll rendelkezésére. A beérkezett véleményeket a program megvalósulásának további előkészítési munkálatai során az érintett szereplők (beruházó, tervező, hatóságok) figyelembe veszik.

    A program Stratégiai Környezeti Vizsgálatának dokumentációja a https://cloud.nif.hu/index.php/s/tentskv megtekinthető.

    A dokumentációhoz kapcsolódó véleményeket a [email protected] e-mail-címen várjuk, 2021. március 3-ig.

     

    Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz dunai hajózás TEN-T
    Kapcsolódó cikkek