Tanulva a legutóbbi hasonló kiírás tapasztalataiból, ezúttal még fontosabb, hogy komplex fejlesztéseket és a lehető legmagasabb pontszámot elérő pályaműveket állítsanak össze az érintettek, amihez a Modern Vállalkozások Programja (MVP) is érdemi segítséget tud számukra adni.

Újabb százmilliárd forint támogatás jut a hazai kkv-szektor felzárkóztatására, a vállalkozásoknak azonban számtalan gátat kell megugrani a sikeres pályázás érdekében. A GINOP Plusz-1.2.3-21. konstrukció elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben kínál segítséget, a fejlettebb gazdasági régiókból a szabad vállalkozási zónákban működő cégek indulhatnak. A támogatás főszabályként visszatérítendő, azonban az bizonyos feltételek mentén részben, vagy egészben vissza nem térítendővé válhat. Pályázónként legfeljebb 150 milliós összegig szól a dotáció, az önrész legalább 30%. A kérelmezési időszak január közepén, várhatóan mindössze egy hétig tart majd.

A teljes keret százmilliárd forint, amitől elég magas reálgazdasági hasznosulást vár a kiíró, hozzávetőlegesen 1-2 ezer kkv támogatására lesz lehetőség ebből az összegből

 – mondja Czimbalmos Levente, az elmúlt években tizennégyezernél több hazai vállalkozás digitalizációját előmozdító Modern Vállalkozások Programjának (MVP) szakmai vezetője, aki a program által elérhető plusz pontokra, az eseti kizárólagosságra és támogatás átfordítási képességre hívja fel elsősorban a pályázni kívánó cégek figyelmét.

Czimbalmos Levente, a Modern Vállalkozások Programjának (MVP) szakmai vezetője

A nyári, rendkívüli érdeklődést kiváltó pályázat tanulságait felhasználva ezúttal nem az érkezési sorrend, hanem a beadott pályázat minősége, pontszáma dönt majd a támogatásról a szakmai bírálatot követően. 

A komplex projekteknek, a többletfejlesztést tartalmazó pályázatoknak magasabb lesz az esélye a támogatások megszerzésére. Az, hogy a kérelem digitális beruházást, jelen esetben üzleti felhőszolgáltatást is tartalmaz 7 pontot ér majd az értékelés során, amely a támogatás megszerzéséhez minimálisan szükséges 55 pontnak önmagában több mint 12 százaléka, az opcionálisan elérhető – azaz nem a cég adottságaként számon tartott – bírálati pontszámoknak pedig közel 25 százaléka!

 – mondja Czimbalmos Levente. A szakember szerint a legtöbben ingatlanra, eszközbeszerzésre, infrastrukturális fejlesztésre pályáznak, azonban nagyobb esély kínálkozik a támogatásra, ha informatikai beruházással, de akár képzéssel, tanácsadás igénybevételével, energetikai fejlesztésekkel együtt adják be a pályaművet

Minden vállalkozásnál van ugyanis olyan informatikai fejlesztést igénylő működési terület, amire létezik praktikus üzleti szoftver, vagy valamiféle folyamat-optimalizálási lehetőség. Ezek feltárásában díjmentesen állunk rendelkezésre. A vásárolt eszközök, fejlesztett ingatlanok hatékony kihasználása egyébként is elképzelhetetlen a digitális megoldások nélkül. Különösen igaz ez az általában értékes beszállítói pozíciókat foglaló és erős megrendelői követelményrendszerben működő, nagy kitettségű feldolgozóipari, vagy egyéb technológiaintenzív ágazatokban, építőiparban, logisztikában.

A pályázatok beadására rövid idő áll majd rendelkezésre, így kulcsfontosságú, hogy a következő hetekben mindent előkészítsenek a pályázók. Ez a munka rendkívül idő- és energiaigényes folyamat, így a cégeknek minden támogatás jól jön. Üzleti szoftverberuházás esetén az MVP tanácsadó segítségével a program le tudja venni a terhet a vállalkozók válláról azzal, hogy átvilágítja a pályázót, elkészíti az informatikai fejlesztési koncepciót, összeköti a lehetséges megoldásszállítókkal, akik néhány kattintással formalizált, a pályázat kötelező részéve teendő árajánlatot készítenek, tulajdonképpen beépítésre készen adják a releváns műszaki-szakmai tartalmat a pályázathoz és máris járhat a 7 pont. 

A vallalkozzdigitalisan.hu regisztráció ilyen esetben ugyan igen, de maga a tanácsadás igénybevétele nem kötelező, viszont erősen ajánlott, hiszen a fentieken túl annak igénybevétele közvetlen előnyt is jelent a pályázóknak. A Modern Vállalkozások Programjában lezárt audit során elkészült Digitális Fejlesztési Koncepció megszerzésével ugyanis a visszatérítendő támogatás annak ötödéig vissza nem térítendővé válik, ami egy nagyobb összegnél akár több tízmillió forintos megtakarítást jelenthet. Úgy gondoljuk, hogy a néhány kattintás és az erre fordított, a tanácsadóval eltöltött egy-két nap mindezért cserébe nem nagy fáradtság. Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozások egy igen magas szintű és díjmentes informatikai átvilágítást, konzultációt és fejlesztési javaslatot kapnak

– értékel Czimbalmos Levente.

Az MVP működésének eddigi hat évében több mint húszezer vállalkozással vette fel a kapcsolatot, az elmúlt időszakban kiemelten támogatta a válság által leginkább sújtott területeken működő vállalkozásokat. Az országos hálózattal rendelkező programnak a kormányzat már több ízben is bizalmat szavazott, mikor a meghosszabbításáról és a keret emeléséről döntött. Az MVP a gazdaságfejlesztési koncepciók révén a következő években is támogatja a vállalkozásokat, ennek érdekében a digitalizáció jegyében többek között mesterséges intelligencia megoldást is bevetve.