Az omega-3 zsírsavak évtizedek óta egyre fontosabb részét képezik az egészséges táplálkozásnak, ám egy nemrégiben megjelent vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy az idegrendszeri- és mentális zavarok ellen véd – hatása sokkal szerteágazóbb ennél – állítják szakértőink az omega-3ról.

Fotó: dreamstime.com

Napjainkra széles körben elterjedt, hogy az omega-3 fogyasztása meghosszabbítja az életünket, így egyre elfogadottabb, hogy a főként tengeri halakban megtalálható zsírsav fontos része kell legyen az egészséges étrendnek. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az omega-3 fogyasztásának fontosságát – húzzák alá a szakértők, akik felhívják a figyelmet arra is, hogy egy nemrégiben megjelent vizsgálat azt is bebizonyította, hogy nem csupán a szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy az idegrendszeri- és mentális zavarok ellen véd, a vizsgált páciensek körében ugyanis fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav szintje és a telomérjük rövidülési sebessége között.

Ez utóbbi tulajdonképpen a kromoszómák végén található szakasz, mely megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a gén által hordozott hasznos információ, ám a sejt minden osztódásakor valamelyest rövidül, ezért sokan a biológiai életkor indikátoraként tekintenek rá, hiszen az életkor növekedésével ez folyamatosan rövidül. Minél több telomér hossza csökken az életünk során, annál több hibás DNS-ű sejtünk keletkezik, és annál valószínűbb különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának kockázata is. Az omega-3 zsírokat nem vagyunk képesek előállítani, ezért ezeket magunknak kell szervezetünkbe juttatnunk.

Fotó: dreamstime.com

Étrendkiegészítők és Vitaminok az egészségért

A korábban említett kutatás kimutatta, hogy akik vérzsír-szintjében legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak aránya, azoknak rövidült az 5 év alatt a legtöbbet (leggyorsabban) a telomérjük. Ezzel szemben, akik több omega-3-at fogyasztottak, azoké lassabban rövidült, tehát az omega-3 vérzsír-szint és a telomér rövidülés gyorsasága közötti összefüggés azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező hatásukat.

Miközben a téma szakértői többségében egyetértenek abban, hogy a telített zsírokban gazdag étkezés érelzáródáshoz segíti az embert, számtalan esetben kellett be látniuk azt is, hogy vannak

népcsoportok, akik, bár hihetetlenül magas zsírtartalmú étrenden élnek, számukra mégis teljesen ismeretlen fogalom a szívinfarktus. Ennek magyarázata, hogy bizonyos zsírok jelenléte az étrendben éppen védő szerepet játszik az érelzáródás és a szívinfarktus kockázatában, például egyes hidegvízi halak olaja nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami éppen fordított mértékben, csökkentő hatással járul hozzá az egészségre káros folyamathoz.

Fotó: dreamstime.com

Az eszkimók táplálkozási szokásait vizsgálva arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy ők szinte kizárólag az Északi-tenger halait fogyasztják, melyek főként növényi planktonokkal táplálkoznak, ezek pedig kifejezetten gazdagok omega-3 zsírsavakban: az eszkimók tápláléka tehát bővelkedik a halolajokban és fogyasztójuk ily módon közel felére csökkenti szív és érrendszeri megbetegedésének kockázatát. Érdemes tehát alaposan utánajárni az omega 3 étrendkiegészítők, valamint az omega-3 és omega 6-zsírsavak fogyasztásának fontosságának, hiszen ezek az étrendkiegészítők és a vitaminok hatékonyan járulnak hozzá egészségünk megóvásához, illetve az Omega 3 a magas vérnyomás ellen is segíthet.