Korábban megfellebezhetetlen tényként ragaszkodott hozzá mindenki, hogy épülő házának a bejárati ajtaja fából készüljön. Ennek nyilván egész sor oka volt. Egyrészt, az ember evolúciója során a fa megmunkálásában tökéletesedett a legtöbbet, mivel a természetben a fa megtalálható, ezért hozzáférhető és költséghatékony megoldás is volt.

Ezenkívül a mai napig fontos érvként jelenik meg a döntéshozatal során a tény, hogy a fa, mint természetes anyag a legszebben mutat az épületen, viszont ugyanakkor tudni kell, hogy ennek a megoldásnak is vannak korlátai. Elsősorban az időtállóság, hiszen a faajtó idővel megvetemedik, romlik a szigetelési hatékonysága, ezért le kell azt cserélni.

Ezeket a hiányosságokat pedig felerősítette az építőipar fejlődése és az olyan technológiai megoldások, amelyek kiküszöbölik ezeket a hiányosságokat. Így jelentek meg az ajtók, amelyek alapanyaga műanyag vagy fém volt, illetve nyert egyre nagyobb létjogosultságot a panelajtó
A panelajtók egyre gyakoribb megoldásnak számítanak a családi házak és ipari objektumok kialakítása során egyaránt.

PR cikk kép
Fotó: Pixabay

Ennek oka, hogy sikeresen ellensúlyozza azokat a hiányosságokat, amelyekkel a faajtók rendelkeznek, másrészt viszont többféle anyagból is készülhetnek, ami által tulajdonképpen egyfajta kompromisszumot is jelentenek a hagyományos és korszerű nyílászárók között.

Ismerjük meg a panelajtókat!

Nézzük közelebbről, mi is az a panelajtó, hogyan készül, milyen formában érhető el és milyen felhasználási lehetőségeink vannak. A legegyszerűbben megfogalmazva, ezek az ajtók több rétegből tevődnek össze, ennek köszönhetően masszívabb, időtállóbb és energiatakarékosabb megoldásnak minősülnek, mint a hagyományos, egyrétegű ajtók.

Az ajtókeretet és magát a belső részt is úgy alakítják ki, hogy a több réteget szorosan egymáshoz préselik és rögzítik. Ennek köszönhetően ezek az ajtók hatékonyabban tartják benn téli időszakban a meleget, remek hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek és ami nem mellékes, sokkal hosszabb ideig használhatók, mint a klasszikus nyílászárók.

Az ilyen jellegű ajtók a fentieken túl azért is praktikusak, mert többféle kivitelezésben is elérhetőek. Jellemzően 4 vagy 6 rétegből állnak össze, ami biztosítja ezeket a funkciókat. Emellett, érdemes még megemlíteni, hogy be- és kifelé nyíló formában is elérhetők.

Ahány ajtó, annyiféle kivitelezés

Ahogy már jeleztük, a panelajtó beszerzése kompromisszumot jelent a régi és új között, ugyanis ilyen módon egy korszerű bejárati ajtónk lesz, viszont, mivel a panelajtók többféle anyagból is készülhetnek, ezért akár a fa mellett is dönthetünk.

A fából készült ajtók a legrégebb óta ismert változatnak számítanak és a panelajtók is kezdetben ebből az anyagból készültek. Az ilyen ajtókhoz tömörebb fatípusokat használnak fel, ezáltal azok tömörebbek lesznek. A faajtók többféle stílusúak lehetnek, alkalmazkodva a ház kialakításához.

A másik gyakori típus az alumíniumból készült ajtó. Ezt az anyagot azért használják előszeretettel, mert egy könnyűfémről van szó. A panelajtók esetében nem különálló elemeket préselnek össze, hanem öntéssel készülnek. Ezek az ajtók beépített üveglapokkal is rendelkezhetnek.

Az acél tömörebb, nehezebb, mint az alumínium, ezáltal, ennek a felhasználásával tömörebb, masszívabb ajtók készülnek, amelyeket elsősorban bejárati ajtóként lehet felhasználni, beltéri megoldásként ritkábban látható. Az alumíniumhoz hasonlóan ezek is öntéssel készülnek.

A PVC-ből, vagy vinilből készült ajtók olcsóbb megoldást jelentenek. Mivel ez egy kevésbé masszív anyag, ezért az ilyen ajtókat inkább beltéri megoldásként használják. Egyik előnyük, hogy vízállóak, olcsóbbak, ugyanakkor kevésbé időtállóak, mint a fent felsorolt típusok.

Szintén egyre nagyobb teret hódítanak az olyan panelajtók, amelyek üvegszálas anyagból készülnek. Ezek is öntéssel készülnek, használhatók bel- és kültéri megoldásként is és tartós megoldásnak számítanak.

Népszerűek az MDF, azaz közepes sűrűségű farostlemezből készülő ajtók is, amelyeket elsősorban beltérben használnak, főként azért, mert a nedvesség károsíthatja őket.

Összefoglalva, a különböző anyagokból készülő panelajtók legfőbb előnyei a költséghatékonyság, az időtállóság és a kiváló szigetelési képesség. Ha ezek a tényezők fontosak az építkezés során, érdemes az ilyen kínálatban szétnézni.