A Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön hitelprogram keretében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MFB Pontokat üzemeltető Közvetítő Hálózaton keresztül összesen több mint 11 ezer ügyletet hagyott jóvá csaknem 98 milliárd forint értékben – közölte a pénzintézet. A végső kedvezményezetteknek történő folyósítás 9,5 ezer kérelem esetében, közel 84 milliárd forint értékben meg is történt már. 

Az átlagos kölcsönösszeg 8,8 millió forint volt.

Fotó: Shutterstock

A folyósított hitelt döntő többségben – 93 százalékban – készletbeszerzésre, munkabérre és béren kívüli működési költségek finanszírozására vették igénybe. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön célja a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint egyesületek és nonprofit társaságok talpon maradásának biztosítása volt.

A program tavaly március 8-tól indult, a hiteligényeket november 30-ig lehetett benyújtani a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank MFB-pontjain. A 10 éves futamidejű, legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes saját forrás nélkül volt igényelhető. A kölcsönhöz nem kapcsolódnak banki költségek, a törlesztést az első három évben nem szükséges megkezdeni.