A globális nukleáris megfigyelő közölte szerdán, hogy megszakadt a kapcsolat a csernobili atomerőmű biztosítóellátó rendszerével – írja a Business Insider.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) keddi közleményében közölte, hogy már nincs kapcsolata az erőműbe telepített megfigyelőrendszerek távoli adatátvitelével. Az ukrán Állami Különleges Hírközlési Szolgálat szerdán közölte, hogy a csernobili erőmű tiltott zónájában lévő összes nukleáris létesítmény áram nélkül maradt, miután a harcok következtében megrongálódott egy távvezeték.

Fotó: EyePress via AFP

 Az áramkimaradás nem veszélyezteti a biztonságot – közölte a NAÜ szerdán.

Az értesítés 13 nappal azután jött, hogy az orosz-ukrán háború első napjaiban az orosz katonák erőszakkal elfoglalták Csernobilt. A világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszínét tiltott zóna veszi körül.

Fehérorosz szakemberek állíthatják helyre az áramellátást 

Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország elnöke fehérorosz szakembereket bízott meg az ukrán erőmű biztosítóellátó rendszerének helyreállításával – írja a Reuters hírügynökség a BelTA fehérorosz állami hírügynökségre hivatkozva. 

Ukrajna tegnap figyelmeztetett arra, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az erőműből származó sugárzás szivároghat az áramkimaradás miatt. A NAÜ azonban elmondta, hogy az üzemszünet nem befolyásolja a biztonságot.