A vártnál nagyobb mértékben romlott a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban márciusban a magas inflációval kapcsolatos aggodalmak miatt. A Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken ismertetett nem végleges adatai szerint a februári 62,8 pontról márciusban 59,7 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex. Az elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 61,4 pont szerepelt márciusra.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 59,4 pontról 54,4 pontra esett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 68,2 pontról 67,8 pontra mérséklődött. Az egyéves időtávú inflációs várakozás 5,4 százalékra ugrott a februári 4,9 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 3 százalék maradt. 

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja. A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. A Michigan egyetem márciusra vonatkozó végleges adatait március 25-én ismertetik.