A közúti áruszállítók öt napja tartó sztrájkja miatt egyre több üzem készül leállásra Spanyolországban; a Volkswagen navarrai autógyára pénteken jelentette be, hogy március 21-én felfüggeszti a termelést. 

A cég közleményéből kiderült: akadozik az alkatrész utánpótlás Galiciából és Madridból, így jelenleg bizonytalannak látják, hogy folytatódhat-e a gyártás a jövő héten. Hasonló gondokról számolt be a galiciai Estrella sörgyár is, amely nyersanyaghiány miatt szintén fontolgatja, hogy ideiglenesen leállítja működését. 

A mintegy 60 céget képviselő spanyol tejipari szövetség (Fenil) csütörtökön jelentette be, hogy a feldolgozó üzemekben kénytelenek felfüggeszteni a munkát. 

Az ország számos területéről érkeznek jelentések árucsökkenésről, egy-egy termék hiányáról. A spanyol sajtóban megjelent beszámolók szerint leginkább friss termékekből, zöldségből és gyümölcsből, valamint halakból jut el kevesebb a boltokba, miközben az elszállításra váró áru tönkremegy a raktárakban.

A közúti áruszállítást hétfő óta nehezítik részleges, vagy teljes útlezárások, fogalomlassító demonstrációk országszerte, miután az egyéni vállalkozókat, illetve kis- és középvállalkozásokat tömörítő Platform az Áruszállítási Ágazat Védelméért nevű szakmai szervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett.