Az EgyptAir MS804-es járata Kréta szigetétől délre csapódott a tengerbe. A tragédia előtt heves kanyarokat hajtott végre a levegőben, majd lezuhant.

Az áldozatok között 30 egyiptomi, 12 francia, 2 iraki, egy brit és egy kanadai volt.

A tragédia feltárásában az amerikai haditengerészet is részt vett, a gép feketedobozát pedig Görögországtól nem messze találták meg, a tenger fenekén.

Governments Try To Establish The Cause Of Egyptair Crash Over Mediterranean
Fotó: NICOLAS ECONOMOU

Az esetet követően az egyiptomi hatóságok azt állították, hogy terrortámadás miatt zuhant le a gép, de ezt egyetlen szervezet sem vállalta magára. Arról is érkeztek hírek, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak, de ezt később megcáfolták.

A legfrissebb információk szerint a balesetet az okozta, hogy a pilóta cigarettájának füstje begyújtotta az egyik vészmaszkból szivárgó oxigént

írta meg a New York Post és a The Sun.

Az egyiptomi pilóták gyakran dohányoznak a pilótafülkében, annak ellenére, hogy többször felhívták ennek kockázataira a figyelmet.

Fotó: KHALED DESOUKI

A nyomozók a feketedoboz átvizsgálásakor megállapították, hogy a pilótafülkében a vészhelyzeti maszkokból szivárgott az oxigén.

Kiderült, hogy a felszállás előtt az egyik karbantartó állította be rosszul a berendezést, emiatt volt aktív a maszk.

Tapasztalt pilóták szerint a gép kapitányának a felszállás előtt észlelnie kellett volna, hogy a maszk nem működik megfelelően. 

Amikor bemegyünk az utastérbe, a felszállás előtti különféle ellenőrzések között szerepel az oxigénáramlás ellenőrzése a maszkokban

– ezt egy olasz pilóta, Daneile Veronelli mondta el a Corriere Della Serának.