Csökkentette Spanyolország idei és 2023-as gazdasági növekedési előrejelzését az orosz-ukrán háború inflációt gerjesztő hatása miatt a madridi központi bank kedden, amely azt is közölte, hogy a fellendülés üteme már az első negyedévben lelassult.

Az áremelések ellen tüntetnek Madridban; Fotó: JAVIER SORIANO / AFP

A spanyol jegybank most arra számít, hogy a bruttó hazai termék 2022-ben 4,5 százalékkal bővül, ami elmarad a decemberi 5,4 százalékos becsléstől. Ezt követően a növekedés 2023-ban várhatóan 2,9 százalékra lassul a korábban becsült 3,9 százalékról.

Tavaly a spanyol gazdaság 5,1 százalékkal élénkült a 2020-as rekord mértékű, 10,8 százalékos visszaesés után.

A központi bank szerint az első negyedévi GDP-növekedést 0,9 százalék lehetett az előző háromhavi 2,2 százalékos bővülés után, és arra számít, hogy ebben az időszakban az EU-harmonizált fogyasztói 7,9 százalék volt.

A 2022-es év egészében az infláció elérheti a 7,5 százalékot - ami magasabb, mint a korábbi 3,7 százalékos előrejelzés duplája -, majd 2024-re fokozatosan 1,6 százalékra csökken.

"Az ukrajnai konfliktus és az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciók várhatóan komoly hatással lesznek a következő negyedévek növekedési kilátásaira" - áll a jelentésben.