A jelenlegi havi 50-ről 2025-re 75-re emeli a legkelendőbb A320-as családba tartozó keskeny törzsű repülőgépei gyártását az Airbus – erősítette meg az európai tőzsdék bezárása után a cég menedzsmentje szerdán, miután a vártnál magasabb első negyedéves eredményről számoltak be.

Singapore,-,February,3:,Cargo,Door,Of,Airbus,A330-200f,At
Fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb repülőgépgyártója a pandémia miatt elrendelt utazási korlátozások megszűnésével haladéktalanul megkezdi a termelés felfuttatását - a jelenlegi 50-ről már 2023 nyarára havi 65-re tervezik növelni az említett A320-as modell havi gyártását. Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója kiemelte, hogy az európai gyártó jóval a rivális Boeing előtt jár termelése növelésével.

Az Airbus korrigált működési eredményét az első negyedévben amúgy a növekvő szállítások és bizonyos egyszeri hatások 82 százalékkal, 1,26 milliárd euróra növelték az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók kedvezőtlen hatása ellenére. A cég bevételei pedig 15 százalékkal 12 milliárd euróra emelkedtek, miközben az Airbus változatlanul hagyta az éves pénzügyi célkitűzéseit.

Az Airbus vezetői közben megerősítették, hogy az új A321XLR típus gyártásának megkezdése 2024 elejére csúszik, mivel elhúzódtak a szabályozó hatóságokkal folytatott tárgyalások.