A Bosch-csoport árbevétele 10,1 százalékkal, a kamatfizetés- és adózás előtti eredménye pedig több mint felével nőtt 2021-ben, mindezt a koronavírus-világjárvány, a félvezető-ellátás miatti nehézségek, valamint a már a 2021-es üzleti évben is jelentősen dráguló nyersanyagárak ellenére sikerült elérni. „A kedvező árbevétel-mutatók mellett széles körű költségcsökkentési intézkedéseink is eredményesnek bizonyultak” – magyarázta Markus Forschner, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának pénzügyi területekért és üzleti stratégiáért felelős tagja a vállalatcsoport éves sajtótájékoztatóján. 

A Bosch-csoport kutatás-fejlesztési ráfordításai 6,1 milliárd euróval stabilak maradtak 

(2020: 5,9 milliárd), míg beruházásai kismértékben, 3,9 milliárdra emelkedtek (2020: 3,3 milliárd). A kutatás-fejlesztési ráfordítások középpontjában az elektromobilitás és a vezetéstámogató rendszerek, emellett pedig az ipari és fűtéstechnika villamosítása állt. A sajáttőke-arány tovább javult, és 1,3 százalékkal, 45,3-re nőtt.

Eredmények üzleti területek szerint

A vállalat minden üzleti területe hozzájárult a kedvező eredményekhez, de a mobilitási megoldások üzleti szektor érte el a legnagyobb árbevételt: 7,6 százalékos növekedéssel 45,3 milliárd euró lett. Előző évi veszteségét követően ez az üzleti terület 2021-ben enyhén pozitív, 0,7 százalékos árbevétel-arányos üzleti eredményt ért el.

06 April 2021, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: The Bosch company logo can be seen on a modular production system. Photo: Christoph Schmidt/dpa (Photo by Christoph Schmidt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: CHRISTOPH SCHMIDT / AFP

Az ipari technika üzleti szektor profitált a gépipari üzleti környezet fellendüléséből, és 18,9 százalékkal, 6,1 milliárd euróra növelte árbevételét. Az árbevétel-arányos üzleti eredmény 8,4 százalék. A fogyasztási cikkek üzleti szektor az eleve erős előző évihez képest 12,7 százalékkal, 21 milliárd euróra növelte árbevételét, és 10,2 százalékkal ismét két számjegyű árbevétel-arányos üzleti eredményt produkált. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor árbevétele 7,8 százalékkal nőtt, és 5,9 milliárd euró összbevétel mellett 5,1 százalékos árbevétel-arányos üzleti eredményt ért el. A vállalat klímabarát fűtéstechnikája nagymértékben hozzájárult ehhez a sikerhez.

Régiók szerinti eredmények

A Bosch-csoport minden régióban árbevétel-növekedést könyvelhetett el. Európában az árbevétel elérte a 41,3 milliárd eurót, ami 8,9 százalékkal haladja meg az előző évit. Észak-Amerikában 6,5 százalékkal, 11,4 milliárd euróra nőtt az árbevétel, ami Dél-Amerikában 32 százalékos bővüléssel, 1,4 milliárd lett. Az ázsiai–csendes-óceáni térségben, az egyéb régiókat is beleértve, 24,5 milliárd euró árbevételt generált a cégcsoport, ami 13,1 százalékos növekedést jelent.

A munkavállalók száma minden régióban nőtt

2021. december 31-én a Bosch-csoport világszerte 402 614 munkatársat foglalkoztatott, 7580 fővel többet, mint az előző évben. Mindhárom fő régiót – Európa, Amerika és Ázsia – a növekedés jellemezte, míg Németországban 131 652 fővel stabilan alakult a foglalkoztatottak száma. A kutatás-fejlesztés területén 2949 munkatárssal többen, összesen 76 121-en dolgoztak.

Idei kilátások

Az egyik legnagyobb bizonytalanságot az Ukrajnában zajló háború jelenti. A vállalat a munkatársak iránt komoly felelősséget vállal, és már az első naptól kezdve átfogó humanitárius segélyt nyújt azoknak, akiknek menekülniük kell a háború miatt otthonaikból – jelentette ki Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalatcsoport éves sajtótájékoztatóján. Hartung szerint a mostani helyzet jól érzékelteti a politikára és a társadalomra nehezedő nyomást: csökkenjen a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés és határozottan lépjenek fel az új energiaforrások kiaknázása érdekében. A Bosch-csoport ezért következetesen folytatja a klímavédelemért tett erőfeszítéseket. Ennek szellemében a vállalatcsoport elnöke három évre szóló, mintegy hárommilliárd euró értékű beruházási programot jelentett be olyan klímasemleges technológiák fejlesztésére, mint például az elektromosítás és a hidrogénalapú megoldásokkal kapcsolatos kutatások.

A Bosch-csoport 5,2 százalékkal növelte árbevételét 2022 első negyedévében. 

„Jól indítottuk az idei évet, és egyelőre úgy látjuk, hogy akár felül is múlhatjuk a pénzügyi jelentésben előirányzott 6 százalékos árbevétel-növekedést” – jelentette ki Markus Forschner. Hozzátette, a 2022-es üzleti év egészét illetően azonban a bizonytalan üzleti környezet miatt nehéz becslésekbe bocsátkozni. A vállalat eredményét mindenekelőtt az energia-, anyag- és logisztikai költségek növekedése terheli meg jelentősen. Jelenleg a mobilitási megoldások üzleti szektorban tapasztalható különösen nagy költségoldali nyomás, ahol bizonyos nyersanyagok ára nagyjából megháromszorozódott 2020 óta.

A világgazdaság tekintetében a vállalat szűk 3,5 százalékos növekedésre számít az idén – az év elején még mintegy 4 százalék volt ez az előrejelzés. 

A vállalatcsoportnak az autógyártást illetően korábban 88 millió darabra vonatkozó prognózisa, valamint az előző évhez viszonyított 9 százalékos növekedési várakozása sem tartható. Ennek okait a járvány következtében Kínában ismét bevezetett korlátozásokban, illetve a félvezető-ellátásban továbbra is tapasztalható nehézségekben látja Forschner. Összességében azonban a pénzügyi igazgató továbbra is bizakodó.

Hidrogénelektrolízis: belépés egy 14 milliárd eurós piacra

A hatékony klímavédelem érdekében a Bosch belép a hidrogénelektrolízis komponenseinek piacára. Az évtized végéig a Bosch csaknem 500 millió eurónyi befektetést szán az új üzleti területre, ennek felét a 2025-re tervezett piaci bevezetésig valósítja meg a tervek szerint. „Széles körű alapokkal rendelkezünk a hidrogéntechnológiák fejlesztéséhez, és célunk, hogy elősegítsük a hidrogéntermelést Európában” – jelentette ki Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának elnöke. Hozzátette, 2030-ra világszerte már mintegy 14 milliárd eurós volumenre számítanak az elektrolíziskomponensek piacán.