Változatlanul a sportági világszövetség, a FIDE zászlaja alatt versenyezhetnek az orosz és fehérorosz sakkozók nemzetközi viadalokon – írta meg az MTI.

A korábbi rendelkezés hatálya december 31-ig szólt, ezt a határidőt hosszabbította meg most a FIDE 2024. január elsejéig.

A nemzetközi szövetség február 28-án – négy nappal az ukrajnai háború kirobbanása után – jelentette be, hogy az invázió miatt Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország nem rendezhet hivatalos versenyeket, március 16-án pedig azt közölte, hogy a két ország válogatottjai nem vehetnek részt a szervezet égisze alatt zajló eseményeken. Az egyéni indulást illetően kivételt tett olyan formában, hogy az orosz és fehérorosz sakkozók a nemzeti jelképek, így a himnuszuk használata nélkül, semleges színekben, a FIDE zászlaja alatt ülhetnek asztalhoz a nemzetközi tornákon.

Orosz győzelem az ukrán háborúban a sakktáblán, Dvorkovics a FIDE-elnök

Egy ukrán nagymester is indult a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöki posztjáért, azzal vádolva a jelenlegi elnököt, hogy az az orosz sporthegemóniát képviseli. Mégis orosz vetélytársát választották elnöknek Indiában, vehemens többséggel.