Az indiai Csennai (korábban Madrász) városában vasárnap döntöttek a Fide új elnökéről. A korábbi vezető, az orosz Arkagyij Dvorkovics, aki korábban miniszterelnök-helyettes volt, fő kihívója egy Kaliforniában élő ukrán sakknagymester, Andrii Baryshpolets volt. 

A Fide struktúrája átláthatatlan, a működés nagyban függ az orosz pénztől, az orosz szponzoroktól

nyilatkozta a The New York Timesnak (NYT) az USA-ba 2016-ban emigrált, amúgy közgazdász végzettségű ukrán nagymester.

Hand,Of,Businessman,Moving,Chess,Figure,In,Competition,Success,Play.
Fotó: Shutterstock

Baryshpolets szerint az orosz kormány továbbra is arra használja a nemzetközi szövetséget, hogy az orosz kultúrfölényt demonstrálja a nemzetközi sakk színterén. A Fide utoljára 2020-ban adott ki nyilvános pénzügyi beszámolót, e szerint az orosz államtól származott a nemzetközi szervezet támogatásainak 90 százaléka, a Fide kiadásainak 45 százalékát az oroszok fedezték. 

A sakk hagyományosan jelentős szerepet tölt be az orosz sporthegemóniában. A második világháború utáni időszakban, egészen 1993-ig egy kivétellel kizárólag szovjet, illetve orosz sakkozók nyerték el a világbajnoki címet, összesen heten. Az egyetlen kivétel az amerikai Bobby Fischer volt, aki 1972-ben egy azóta legendává vált mérkőzéssorozaton verte meg a szovjet Borisz Szpasszkijt.

A jelenleg regnáló elnököt, Arkagyij Dvorkovicsot négy éve választották meg, miután a korábbi, Kirsán Iliumzinov, a Kalmük Köztársaság vezetője, húszéves regnálása végül botrányok közepette szakadt meg. Iliumzinov jó kapcsolatban volt Szaddám Huszeinnel, Moamer Kadhafival és a Bashár el-Aszaddal, állítása szerint egyszer elrabolták az ufók, továbbá kijelentette, hogy a sakkot a földönkívüliek találták ki. Végül a szövetség etikai bizottsága 2018-ban mozdította el posztjáról. 

Dvorkovicsot azzal vádolják, hogy közeli kapcsolatban állt Putyin elnökkel. 

Arkady Dvorkovich
Fotó: Friedmann Kohler/AFP

Egy interjúban erre úgy reagált, hogy két tűz között áll, hiszen az oroszok azért kritizálják, mert nem állt ki nyíltan az ukrán háború mellett, a másik fél viszont azzal vádolja, hogy támogatja a háborút és továbbra is szoros viszonyt ápol a Kremllel. Az elnökjelölti kampányban, júliusban Dvorkovics közölte, hogy lemond, ha a nyugat szankciókat vezet be ellene is. Viszont nem sokkal később az orosz szövetség elnöke „a mi jelöltünknek” nevezte és sima győzelmet jósolt neki. 

Ez is történt: Dvorkovics 157 szavazatot kapott, kihívója csak 16-ot. A francia Bachar Kouatly még a szavazás előtt visszalépett. A korábbi világbajnok indiai Viswanathan Anand, aki Dvorkovicsot támogatta, alelnök lett.

Az ukrán invázió kezdete óta az orosz sakkozók ugyan részt vehetnek a hivatalos, a Fide által szervezett nemzetközi tornákon, viszont nem használhatják az orosz felségjeleket, más országok, vagy a Fide-zászló alatt tudnak az asztalhoz ülni. A csapatok viszont a nemzetközi sportéletben is szankciók alá esnek – nem vehetnek részt a versenyeken. 

Dvorkovics alatt jelentősen megváltozott a Fide – előnyére– mondta Milan Dinic, a British Chess Magazine főszerkesztője a NYT-nak. Esélyeit javította, hogy mellette áll a sakknagyhatalomnak számító India, valamint több tucat kisebb állam, amelyek sakkéletének fejlődését a Fide az elmúlt években jelentős összegekkel támogatta.

 

A NYT úgy tudja, hogy az elnökválasztás másnapján – ha Dvorkovics marad –, a szövetség várhatóan javasolja majd, hogy függesszék fel az orosz sakkcsapatokra vonatkozó szankciókat. Ez precedens lehetne más sportágakra nézve is. 

A vasárnapi indiai szavazáson 200 ország küldöttje adhatta le szavazatát. A titkos szavazás az orosz jelöltet erősítette. Ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a háború és a pénzügyi szankciók véget vetnek a Fidéhez érkező orosz pénzek áramlásának. Moszkva szerepét a sakk támogatásában így mások vehetik át, például az arab országok.