Jóváhagyta a szlovák parlament az ország 2023-as évi költségvetését csütörtökön, idei utolsó ülésén. A jövő évi büdzsé 6,44 százalékos GDP-arányos hiánycéllal számol az idei évre előirányzott 4,94-os deficit után. A 2023-as költségvetést 93 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 38 tartózkodás mellett hagyta jóvá a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek tagjai közül 136-an vettek részt a voksoláson. 

A szavazásra a vita lezárását követő többszöri halasztás után került sor, mivel a szükséges támogatáshoz hosszas háttértárgyalásokat kellett lefolytatnia Eduard Heger kabinetjének, amely a múlt héten megbukott az ellene beterjesztett parlamenti bizalmi szavazáson, és azóta megbízott ügyvezető kormányként látja el feladatait.

A költségvetési szavazás azt mutatta, hogy a szeptembertől kisebbségben kormányzó hárompárti kormánykoalíció a költségvetés kérdésében megegyezésre jutott a jelenleg ellenzéki, de szeptemberig a kormánykoalíció részét képező liberálisokkal, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS) mozgalommal. A jövő évi szlovák költségvetés a bevételi oldalon 50,5 milliárd, a kiadási oldalán pedig 58,4 milliárd euróval számol, a hiánya 7,9 milliárd euró.

A kiadások között 3,4 milliárdot tesz ki az a kompenzációs csomag, amelyet a kormányzat jövőre a lakossági energiaárak befagyasztására tervez költeni. A december elején bejelentett intézkedés eredményeként Szlovákiában 2023-ban a gáz és a távhő lakossági ára 15 százalékkal nő, a villanyáram ellenértéke nem változik. Az idei költségvetés azzal számolt, hogy Szlovákia a GDP-arányos államadóssága 2022-ben 61,5 százalékon, vagyis a tavalyi 62,2 százalékos rekordértéknél alacsonyabb szinten alakul. A pénzügyi tárca számai a 2023-as évre az államadósság további csökkenését feltételezik, becslésük szerint az ország GDP-arányos államadóssága jövőre 58 százalék alá esik.