Malawiban tavaly márciusban tört ki a kolerajárvány, azonban csak az utóbbi időben súlyosbodott: szilveszter napján 19-en haltak meg a betegségben. A járvány Malawi 28 körzetének szinte mindegyikére kiterjedt.

NKHOTAKOTA, MALAWI - JUNE 14, 2018: Unidentified students in a classroom of a primary school in Nkhotakota. Malawi is one of the poorest countries in the world.
Fotó: Shutterstock

Khumbize Chiponda egészségügyi miniszter elmondta, hogy az iskolák még legalább két hétig zárva maradnak. A döntést az utolsó pillanatban hozták meg, aminek kapcsán sajnálatát fejezte ki a miniszter. Hozzátette: a döntést a gyerekek biztonsága érdekében hozták meg, ezért kéri a szülők megértését.

A szervezetbe általában szennyezett étellel vagy ivóvízzel kerül a megbetegedést kiváltó Vibrio cholerae nevű baktérium. Gyerekeket és felnőtteket egyaránt megfertőzhet, elsősorban súlyos hasmenést okoz. Amennyiben a beteg nem kap megfelelő kezelést, a halál órákon belül beállhat, kiszáradás miatt.

A most kezdődő esős évszak a hatóságok szerint tovább súlyosbíthatja a járványt, ugyanis a szennyvízzel keveredő árvíz a vízforrásokat is veszélyezteti. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a városokban hiányzik a megfelelő vízelvezetés.

Az Afrikai Unió közegészségügyi hivatala (Africa Centres for Disease Control) szerint aggasztó a járvány terjedése, aminek legfőbb okát a kései és nehézkes orvoshoz jutásban látják.