A Berlini Filharmonikus Zenekar szponzorációval kívánja segíteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került Kijevi Szimfonikus Zenekart és az Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekart. A Berlini Filharmonikusok Alapítványa közleményben számolt be arról, hogy tervei szerint fellépési lehetőségeket szervez és hangszereket is beszerez az együttesek számára.

Tavaly az alapítvány meghívására mindkét ukrán zenekar fellépett a berlini filharmonikusok koncerttermében. A koncertek nyomán merült fel az együttesek közötti kapcsolat szorosabbra fűzésének lehetősége.

Andrea Zietzschmann, a Berlini Filharmonikusok Alapítványának igazgatója elmondta: a támogatással ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy a két ukrán zenekar tovább folytathassa művészi munkáját, és lehetőségük legyen koncertezni.
Alekszandra Zajceva, az Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekar igazgatója és a Kijevi Szimfonikus Zenekar menedzsere nyilatkozatban köszönte meg a berlini zenekar támogatását. Mint fogalmazott, a berlini filharmonikusok felajánlása fontos szimbóluma az Ukrajnával való szolidaritásnak, emellett a szoros együttműködés lehetőségét kínálja számukra.