Harminchat ausztrál állampolgárt menekített ki a légierő a harcok sújtotta Szudánból. Penny Wong ausztrál külügyminiszter szerdán megerősítette, hogy a csoportot Szudánból Ciprusra szállították az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) repülőgépén.

Sajnos maradtak még ausztrálok Szudánban, konzulátusunkon keresztül együttműködünk velük, és arra érjük azokat az ausztrálokat, akik még nem tették meg, hogy regisztráljanak

– nyilatkozta az ausztrál ABC rádiónak Penny Wong.

A tárcavezető hozzátette, hogy a válság kezdete óta már 191 ausztrálnak tudtak segíteni elhagyni Szudánt, és reméli, további járatokat indíthatnak, azonban a romló szudáni helyzet miatt semmi sem garantálható.

Szudánban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a Gyors Reagálású Támogató Erők között, az összecsapásokban hivatalos adatok szerint is százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg. A konfliktus elől tízezrek kerestek menedéket a közeli országokban, és külföldi állampolgárok ezreit kellett evakuálni.

Lángokban áll a Szudáni Központi Bank kartúmi fiókja

A közösségi oldalakra felkerült egy videó is, amelyen az látható, hogy a Szudáni Központi Bank egyik fiókja lángokban áll, miközben Kartúm-szerte folytatódnak a harcok.