Halála után huszonhat évvel kap csillagot a hollywoodi Hírességek sétányán a 2Pac művésznéven elhíresült Tupac Shakur amerikai rapper – közölte csütörtökön a BBC. Az 1996-ban meggyilkolt előadó emléke előtt június 7-én tisztelegnek a csillag elhelyezésével a híres Los Angeles-i sétányon. A kitüntetést Tupac húga, Sekyiwa „Set” Shakur veszi majd át a ceremónián. Tupac csillaga a 2758. lesz a Hírességek sétányán.

Fotó: AFP

A hiphopsztár a műfaj legfontosabb és legnagyobb hatású művészei közé tartozott az 1990-es években. A harlemi születésű rappert 25 éves korában lőtték le Las Vegasban. 

A társadalmi egyenlőtlenségekről, a feketék küzdelmeiről rappelt, több dokumentumfilmben és mozifilmben is szerepelt. 

Népszerűsége még a halála után is nőtt.

2Pac rendkívül nagy hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, ő volt az, aki a rap műfaját komplex művészeti formává tette. Világszerte több mint 75 millió lemezét adták el, 2002-ben beiktatták a Hiphop Hírességek Csarnokába, 2017-ben pedig – a szabályok szerint az első lehetséges alkalommal – bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába is. 

Halála után anyja tehetséges, nehéz anyagi körülmények között élő gyerekeket támogató alapítványt hozott létre. Az életéről 2003-ban készült Tupac: Resurrection című dokumentumfilmet Oscar-díjra jelölték, 2006-ban jelent meg Tupac Shakur Legacy címmel interaktív életrajza, 2017-ben pedig tévésorozat próbálta tisztázni halála körülményeit.