A megváltozott vásárlási szokásokhoz igazodva, az ügyfelek gyorsabb és biztonságosabb kiszolgálása érdekében augusztus 1-jétől a BKK újabb jegy- és bérletautomatákat tesz készpénzmentessé –  tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken. 

Közleményük szerint a lépéssel csökken az ügyfelek megkárosítását célzó visszaélések lehetősége, a készülékek üzemeltetése pedig kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz. Mint írták, 

augusztustól 25 automatát alakítanak át, a lépéssel ráadásul tovább nőhet az automaták élettartama, így gazdaságosabb lesz a hálózat fenntartása. 

„A lépésnek köszönhetően egyre több olyan készülék lesz a városban, amelyeket már semmilyen módon nem lehet manipulálni, azaz nem tudják megkárosítani az ügyfeleket az erre szakosodott bűnelkövetők” – hangsúlyozta a BKK. 

Emlékeztettek arra is, hogy tavaly decemberben 25, idén májusban pedig 30 automatát már készpénzmentesítettek. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a vásárlók ugyanúgy igénybe vették a bankkártyás automatákat, viszont így kevésbé alakultak ki sorok. 

A BKK felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi évek statisztikái szerint egyre többen vásárolnak bankkártyával, és egyre népszerűbbek a digitális megoldások: a budapesti automatáknál 63 százalék fölé emelkedett a bankkártyás tranzakciók aránya, és júniusban már minden negyedik teljes árú BKK-bérletet digitális formában vásároltak meg. Megjegyezték, hogy az átalakítást követően továbbra is minden helyszínen, illetve a közvetlen közelében lesz olyan automata, amelynél készpénzzel lehet vásárolni.