Érdi Mária aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai vitorlázó világbajnokságán a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában.

A magyar hajós a párizsi kvótát már szombaton begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a dupla szorzós medálfutamba. Az MVM SE versenyzője vasárnap a harmadik helyen ért célba, és ezzel az eredménnyel az élre ugrott, megelőzte a tavalyi vb-n szintén ezüstérmes svájci Maud Jayet-t és az olimpiai bajnok dán Anne-Marie Rindomot.

Érdi Mária remekül kezdte a vb-t, két futam után vezetett, majd négy és hat futam után is az élen állt. Aztán a második, az éremfutam előtt a harmadik helyre csúszott vissza. A márciusi Európa-bajnokságon bronzérmes, kétszeres olimpikon Érdi Mária az első magyar női vitorlázó, aki vb-címet szerzett olimpiai hajóosztályban.

Berecz Zsombor, aki július elejétől látja el a szövetségi kapitányi teendőket Ian Ainslivel közösen, az MTI-nek úgy nyilatkozott, éremre gondolt, amikor a vb előtt azt mondta, hogy valami nagy eredményt vár Érdi Máriától.

„Pontosan tudom, min ment eddig keresztül, mert hasonlóan alakult a pályafutása az enyémhez. Jó értelemben töréspontot jelent ez a világbajnoki cím, most kinyílt számára a világ. Innentől teljesen más lesz a helyzete, teljesen más világbajnokként vitorlázni egy mezőnyben” – mondta a tokiói olimpia ezüstérmese. Úgy értékelte, hogy Érdi Mária a vasárnapi éremfutamban nagyon higgadtan versenyzett, pedig nehéz körülmények voltak, mindenki hibázott is körülötte. „Ő higgadt maradt, jókor fordult, jó döntéseket hozott. Ugyan nem nyerte meg, de ez egy tökéletes futam volt, azokat verte meg, akiket kellett” – hangsúlyozta.

Berecz Zsombor kiemelte, a világbajnoki cím azért is jó előjel Párizsra nézve, mert az ötkarikás játékokon azok érmet szoktak szerezni, akik az olimpia évében vagy az előtte lévő évben világbajnokok lesznek.

A vb-n Vandai Jonatán is begyűjtötte az olimpiai kvótát, mivel a 17. helyen végzett az ILCA 7 osztályban, az országok rangsorában pedig 14. lett. Ebben a hajóosztályban nemenként 16 kvóta talál gazdára a párizsi játékokra úgy, hogy országonként egyet lehetett szerezni.