Az eddigi legnagyobb globális Covid-vakcina-tanulmány összefüggéseket talált az oltás és a beoltottak egészségügyi állapota között – írta a Bloomberg.  A Global Vaccine Data Network 99 millió beoltott egészségügyi adatait elemezte világszerte.

Fotó: Vachira Vachira/NurPhoto/NurPhoto via AFP

A tanulmány feltárta a szívvel kapcsolatos gyulladásos esetek fokozott kockázatát a Pfizer, a BioNTech és a Moderna által gyártott mRNS-alapú oltások esetében, míg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vírusvektor-vakcinájával az agyi vérrögök egy típusának megnövekedett kockázata hozható összefüggésbe. 

Világszerte 13,5 milliárd adag Covid-oltást adtak be, ám az oltások kicsiny százalékában a vakcina szövődményeket okozott. A kutatók 13 különösen figyelemre méltó mellékhatást vizsgáltak nyolc országban a beoltottak körében, a megszokottnál magasabb esetszámokra fókuszálva. 

Így például az mRNS-vakcinák után megfigyelhető volt a szívizom gyulladásának növekvő esetszáma az első, a második és a harmadik dózis után is. A Moderna oltásának második dózisa után volt a legnagyobb növekedés. 

Míg például a vírusvektor-vakcinák után a gerincvelő gyulladásának növekvő esetszámát tapasztalták.