BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tinédzser késelt Svájcban - újabb antiszemita támadás

Újabb antiszemita támadás történt Európában. Ezúttal egy zürichi fiatal késsel támadott egy zsidó honfitársára. Az antiszemita okból elkövetett atrocitások száma Svájcban is megugrott.

A helyszínen letartóztattak egy 15 éves fiatalt Zürichben, mert szombat este megkéselt egy 50 év körüli férfit, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A hatóságok szerint a tinédzser fiú azért támadhatott az áldozatára, mert az zsidó – értesült a Sky News.

Tinédzser késelt Svájcban
Tinédzser késelt Svájcban.
Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A The Times of Israel úgy tudja, hogy szemtanúk szerint

a fiú a támadáskor azt kiáltotta, hogy „halál az összes zsidóra”

A megkéselt férfi ultraortodox zsidó.

Európa-szerte megszaporodtak az antiszemita támadások

A Svájci Zsidó Hitközségek Szervezete szerint az Izrael és a Hamász közötti háború októberi kezdete óta az antiszemita támadások száma „jelentősen megnőtt” a törvénytiszteletükről híres svájciak körében.

„A zsidó emberek elleni fizikai támadások Svájcban nagyon ritkák, október 7-e óta azonban jelentősen megnőtt ezek száma” – közölte a csoport.

Az Egyesült Királyságban sem történt annyi antiszemita indíttatású atrocitás, mint tavaly, a Community Security Trust 4103 ilyen incidensről tud 2023-ból, ami egy év alatt 68 százalékos emelkedést mutat. Ez a szám 2021-ben 2 261 volt, ami akkor rekordot jelentett. A jótékonysági szervezet az újabb szomorú rekordot az izraeli háború kitörésének tulajdonítja.

Az egységes európai bűnüldöző szerv, az Europol decemberben tartott nagyszabású akciót, amelynek keretében 209 embert őrizetbe vettek, illetve kihallgattak Európa több országában rasszista, antiszemita, homofób, illetve erőszakra buzdító kijelentések miatt.

Európai Bizottság: megugrott az unióban az antiszemita incidensek száma

Az Európai Bizottság vasárnap közleményben számolt be arról, hogy az Európai Unióban megugrott az antiszemita incidensek száma.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.