BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Police Car Emergency Services

Antiszemita és rasszista kijelentések miatt több embert is őrizetbe vett az Europol

Az izrael–Hamász háború kitörése óta megnövekedett a gyűlölet-bűncselekmények száma. Összesen 209 embert érintett az akció.

Több embert őrizetbe vettek, és számos kihallgatást tartottak csütörtökön Európa több országában olyan emberek ügyében, akiket rasszista, antiszemita, homofób, illetve erőszakra buzdító kijelentésekkel gyanúsítanak – közölte pénteken az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

Police Car Emergency Services
Fotó: Jason Doiy

Az ilyen típusú műveletek nagyon fontosak ezekkel az Európában mindenütt folyamatosan terjedő jelenségekkel szemben

– fejtette ki az AFP francia hírügynökségnek Philippe Reiland, az akcióban részt vevő hivatal (Gyűlöletbűncselekmények és Internetes Gyűlöletkeltés Elleni Harc Központi Hivatala, OCLCH) vezetője.

Németországban a nyomozók ötvennégy embert hallgattak ki, és hatvanöt házkutatást tartottak. Spanyolországban további két embert állítottak elő. Franciaországban ötvenöt embert hallgattak ki.

Franciaországban a szóban forgó gyanúsítottak – akik többségükben 13 és 17 év közötti fiúk – nagyon különböző esetekbe keveredtek. A paletta a rasszista káromkodásokat nap mint nap nyilvánosan ismételgető, hétköznapi emberektől a profi influenszerekig terjed, akik gyűlöletkeltő üzeneteket terjesztenek az interneten – mondta el az OCLCH egy másik tisztje.

Több ember ellen indult eljárás antiszemita kijelentések miatt október 7., vagyis a palesztin iszlamista Hamász szervezet és Izrael közötti háború kezdete óta.

Az összehangolt rendőrségi akció olyan embereket is célba vett, akiknek az interneten terjesztett gyűlöletkeltő üzeneteinek valóságos hatásuk lett, például az, hogy homofób emberek csapdát állítottak homoszexuálisoknak, majd bántalmazták, illetve kirabolták őket – tette hozzá a közlemény.

TikTokon kutatott terroristák után az Europol

A közös gyakorlaton, mely több ezer szélsőséges tartalmat tárt fel, a magyar hatóságok is részt vettek.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.