Az elmúlt néhány napban rendkívüli szintet ért el Európa-szerte az antiszemita incidensek száma, ami a történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet. Az európai zsidók ma ismét félelemben élnek – mutat rá közleményében az Európai Bizottság.

NYU Students Stage Pro-Palestine Protest In Washington Square Park
Fotó: NurPhoto via AFP

A közlemény szeirnt: 

Láthattuk az antiszemita incidensek és retorika újjáéledését az Európai Unióban és világszerte: Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára Németországban, Dávid-csillagokat permeteztek a lakóépületekre Franciaországban, megszentségtelenítettek egy zsidó temetőt Ausztriában, zsidó boltokat és zsinagógákat támadtak meg Spanyolországban, a tüntetők a zsidók elleni gyűlöletszlogeneket skandálják.

Ezekben a nehéz időkben az EU kiáll zsidó közösségei mellett – közölte az EB. Mint írták, a lehető leghatározottabban elítélik ezeket az aljas cselekedeteket, amelyek mindennel szembemennek, amit Európa képvisel.

Az Európai Bizottság közleménye szerint mindez ellentétes az általuk képviselt társadalommodellel, vagyis egy olyannal, amely az egyenlőségen, a befogadáson és az emberi jogok teljes körű tiszteletén alapul. Zsidó, muszlim, keresztény – senki ne éljen a vallása vagy identitása miatti megkülönböztetéstől vagy erőszaktól való félelemben – közölték. Mint íták, az EU eltökélt szándéka valamennyi közössége jóllétének védelme, legyen az etnikai, vallási vagy egyéb kisebbség.

A bizottság szerint vissza kell szorítani az antiszemitizmust, valamint a muszlimellenes gyűlölet növekedését, amelynek az elmúlt hetekben tanúi voltunk – aminek nincs helye Európában. Szerintük erre már most is hatékony eszközök állnak rendelkezésükre: például az uniós jog kriminalizálja a gyűlöletre és erőszakra való nyilvános uszítást, és közös megközelítést határoz meg a rasszista és idegengyűlölet-keltő gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények kezelésére.

A jogszabály szigorú végrehajtásának biztosítása most fontosabb, mint valaha. 2021-ben az életbe léptette az első átfogó stratégiáját az antiszemitizmus elleni küzdelemről és a zsidó élet támogatásáról, valamint 2020 óta él az EU rasszizmusellenes cselekvési terve. 

A bizottság már növelte az uniós támogatást az istentiszteleti helyek és egyéb helyiségek védelmére, és azon dolgozik, hogy több támogatást tegyen elérhetővé. Ezzel párhuzamosan fokozza a vonatkozó jogszabályok végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy az online platformok gyorsan és hatékonyan reagáljanak az antiszemita vagy muszlimellenes online tartalomra, legyen az terrorista tartalom, gyűlöletbeszéd vagy félretájékoztatás.