Hírek

Orosz szakértőkkel fejleszti kémműholdjait Észak-Korea

Oroszország tűzérségi lőszereket kap Észak-Koreától.

Orosz szakértők utaztak az elmúlt hónapokban Észak-Koreába, hogy segítsenek a kémműholdak fejlesztésében – idézi a dél-koreai Yonhap hírügynökséget a Bloomberg. Vlagyimir Putyin elnök még tavaly szeptemberben találkozott Kim Dzsongun vezetővel, s megígérte, hogy segítenek Észak-Korea űrprogramjában. Észak-Korea azóta több rakétahajtómű-tesztet hajtott végre az orosz szakemberek segítségével. 

Russian President Putin Meets with North Korean Leader Kim Jong-un
Phenjan és Moszkva tagadta a vádakat / Fotó: Zumapress.com

Nem tudni, hány orosz szakértő járt az országban, s hogy pontosan mikor történtek a látogatások. A dél-koreai védelmi minisztérium tisztviselői nem tudták azonnal kommentálni a jelentést. 

Szöul úgy véli, hogy az észak-koreai műholdak a legjobb esetben is kezdetlegesek, de az orosz technológia segítheti a pontos célzást, s javíthatja a nukleáris csapásmérés képességét.

Észak-Korea még ebben a hónapban felbocsáthat egy kémműholdat – jelentette pénteken az FNN japán tévéhálózat, meg nem nevezett japán kormánytisztviselőkre hivatkozva. 

A japán és a dél-koreai média a múlt héten arról számolt be, hogy műholdkilövésre utaló jeleket észleltek egy észak-koreai űrközpontban. Az űrrakéta röppályájának mérésére és felmérésére használt berendezéseket nemrégiben észlelték az indítóhelyen.

Észak-Korea utoljára novemberben indított rakétát kémműholdak bevetésére, miután az év elején két sikertelen kísérletet tett. Phenjan ígéretet tett arra, hogy idén további három kémműholdat állít pályára. 

Az Egyesült Államok és Dél-Korea korábban azzal vádolta Észak-Koreát, hogy hatalmas mennyiségben küldött tüzérségi lövedéket Oroszországnak, valamint a rövid hatótávolságú nukleáris fegyverek legújabb családját, amelyet az ukrajnai háborúban használnak fel. Oroszország cserébe élelmiszerrel, nyersanyagokkal és fegyvergyártáshoz használt alkatrészekkel látja el Észak-Koreát – mondta Sin Wonsik dél-koreai védelmi miniszter. Phenjan és Moszkva tagadta a vádakat.

 

Korea Oroszorország rakéta Putyin
Kapcsolódó cikkek