Közélet

Milliószámra szállítja Észak-Korea a lőszert Oroszországnak

A lőszerszállítmány mellett rakétákkal is támogatták az orosz államok, amelyeket már be is vetettek Ukrajna ellen.

Észak-Korea mintegy egymillió lőszert szállított Oroszországnak, amelyek főként 122 mm-es és 152 mm-es tüzérségi lövedékekből állnak – tudósított hétfőn Vadim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) képviselője az RBC Ukraine-nak adott interjújában.

Pile,Of,Copper,Bullet,Shells,And,Turning,Wheel,At,Production
Fotó: Shutterstock

Cshö Szonhi észak-koreai külügyminiszter hétfőn Oroszországba érkezett, mivel a két ország szorosabbra fűzné a kapcsolatokat, beleértve a fegyverellátási együttműködést is – írja a The Kyiv Independent. Az ukrán hírszerzés szerint egész ősszel zajlottak a lőszerszállítások. Egy dél-koreai törvényhozó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy

2023 novemberében Észak-Korea több mint egymillió tüzérségi lövedéket küldött Oroszországba.

Szkibitszkij szerint Moszkva lőszerhiányban szenved és nem tudja saját maga előállítani a kívánt mennyiséget. A képviselő arról is beszámolt, hogy még gyűjtik és értékelik az észak-koreai ballisztikus rakétákról szerzett információkat. Korábbi közlések szerint január első felében Oroszország több, Észak-Koreából származó rakétát lőtt ki Ukrajnára. Észak-Korea rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták Oroszországba irányuló nyilvánvaló exportja sérti az ENSZ törvényét. 

Az RBC Ukraine tudósítása szerint az ukrán légvédelem állítólag megsemmisített egy orosz A-50-es katonai repülőgépet az Azovi-tenger felett. Egy meg nem nevezett ukrán katonai forrásra hivatkozva azt is közölték, hogy egy további orosz katonai repülőgép, egy Il-22M is megsérült.

 

oroszország észak-korea lőszerszállítmány Dél-Korea orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek