Ingatlan

Az új lakásoknál alapkövetelmény lett az erkély

Igényesebbek lettek a lakásvásárlók: az erkély, a terasz, a loggia vagy a kertkapcsolat egyre inkább alapkövetelmény az új építésű lakások esetében - áll az OTP Ingatlanpont közleményében.

Az új építésű, városiasabb beépítésű otthonok esetében is már-már alapkövetelménnyé vált, és jócskán megkönnyíti az eladást, ha a lakáshoz erkély, terasz vagy loggia tartozik – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A köznapi szóhasználatban, s a lakáshirdetésekben is nagyon gyakran keverednek a fogalmak, így nem árt tisztázni a fogalmakat az elemző szerint. Az erkély és a terasz a homlokzat síkjából kiugró térrész, de míg az erkély konzolosan csatlakozik az épülethez, a terasz valamilyen módon alá van támasztva. A földszinten maga az alapzat, a tetőszinten, a penthouse lakásoknál az eggyel lejjebb lévő szint adja az alátámasztást, a köztes emeleteken pedig oszlopos vagy tartópilléres kiképzéssel oldják ezt meg.

A loggia viszont ezekkel szemben a homlokzat síkjától befelé vesz el teret a lakótérből, s így három oldalról is fal határolja – teszik hozzá a szakember.

Forrás: OTP Ingatlanpont

Nagyon nem mindegy, hogy egy erkély mennyire kihasználható. Egy kényelmetlenül keskeny, vagy zsebkendőnyi terület ma már kevés: az emberek szeretnének kiülni, étkezni az erkélyen, közelebb kerülni a természethez. Kell tehát hely a kerti bútoroknak, grillezőnek, és a növényeknek is. Fontos a terasz alakja is: kihasználhatósága miatt kelendőbb a négyzetes, mint a hosszú, de keskeny.

Megállapítható, hogy egy kétszobás lakáshoz nagyjából 5, míg ennél nagyobb családi otthonhoz legalább 8-10 négyzetméteres erkély az igény – mondja Valkó Dávid.

Persze a homlokzatra vonatkozó önkormányzati előírások, az épület kontúrjai, a beépítési szabályok épp úgy korlátozzák az ingatlanfejlesztőket, mint az árak. A társasházak még azt is szokták szabályozni, hogy zárt, beépített tárolót vagy légkondicionáló kültéri egységét hogyan szabad elhelyezni az erkélyen.

Mindemellett megfizetni sem mindig hajlandók a vevők a teraszterületet.

Főszabály szerint 20 négyzetméterig az erkélyek, teraszok, loggiák négyzetméterára fele annyi, mint a lakásoké. A 20 négyzetméter feletti résznél már csak harmad-, negyed annyit kell fizetni, s ez extrém méretnél, ha a terasznak nincsen extra panorámája, vagy egyéb ’vonzereje’, akár 10 százalékra csökken

– avat be a beruházók kalkulációjába Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

További szempont, hogy milyen intimitást nyújt a terasz. Ha ugyanis egy 150 lakásos háztömb majd’ minden lakásából rálátni a teraszra, akkor ez természetesen nem képvisel akkora használati értéket, mint egy teljes mértékben elkülönített és intim saját rész.

OTP erkély ingatlan
Kapcsolódó cikkek