Ingatlan

Végéhez közelít a gyors növekedés korszaka

Elkerülhető lett a káosz a lakásáfa kivezetésére hozott kármentő kormányzati intézkedéssel.

Elejét vette a káosznak a kormány a kedvezményes lakásáfa pontszerű kivezetésével, a már megszerzett építési engedély birtokában be lehet fejezni projekteket a valóságban is, nem csak papíron – jelentette ki az új Építési piaci prognózis beharangozóján Varga Dénes közgazdász. A lakásépítési szektorra fókuszáló elemzés készítője mindazonáltal elhibázottnak tartja az otthonteremtés eszközeként definiált intézkedést, mert szerinte nem a lakásvásárlóknak és nem is a kivitelezőknek, és még csak nem is az építőanyag-kereskedőknek, hanem a fejlesztőknek hozott extra profitot. Hozzátette: az élénkítés következménye lett a kapacitáshiány, amelyet a fejlesztési láz lecsengése után kapacitás-túlkínálat követ majd, és visszamennek Nyugat-Európába a most hazacsábított szakmunkások. A lakásáfa csökkentésével az állam nem a keresletet növelte, hanem a beruházók profitkilátásait.

Ezt támasztja alá, hogy nem ott épültek meg lakások, ahol eddig nem volt kereslet. Ahol építkeznek – elsősorban Budapesten és a fejlődő iparvárosokban –, ott alacsonyabb profitrátával később is megépültek volna a most készülő ingatlanok. Az 5 százalékos lakásáfa kivezetését azonban néhány tízmilliárd forintból, de jól oldotta meg a kormány, a 2020 utáni fejlesztéseken dolgozó beruházók egy része kármentésként most kvázi ajándékot kapott a kedvezményes áfával, de legalább a hivatalokra nem zúdul kezelhetetlen nyomás.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

Varga Dénes, aki több mint húsz éve indította el a néhány éve már a Build Communication gondozásában megjelenő kiadványt, úgy értékelte, hogy a lakásáfa-kedvezmény bevezetése éppolyan elhibázott lakáspolitikai intézkedés volt, mint a rendszerváltás óta az összes döntés. Érthetetlen, hogy a rendszerváltás előtt a jelenleginél jóval alacsonyabb mellett is tudtak évente 60-70 ezer lakást építeni, azóta viszont annak a felét sem – tette hozzá.

Vannak és voltak kilengések, vagyis megugrások a lakásépítésben, de tartós felívelésnek nem bizonyult egyik sem, a mostani konjunktúra ráadásul feleolyan hosszú és feleolyan intenzív lesz, mint az előző. Ezt jelezte előre már két éve is az Építési piaci prognózis, és ez megvalósulni látszik most, amikor a 2017–2019-es erős időszak után a növekedési ütem lefékeződése várható, az építési piacon pedig erőteljes, de átmeneti visszaesésre lehet számítani 2020-ban. A gyors növekedés korszaka később sem tér már vissza, de a gazdaság és azzal összefüggésben az építési tevékenység tartós növekedési pályán marad. Az aktív projektek számából ítélve 2020-tól legalább 60 százalékkal csökken az újlakás-kínálat. A közgazdász szerint 2022 után évente 11-12 ezer lakás épülhet meg.

 

építés építőipar ingatlan Építési Piaci Prognózis lakásáfa
Kapcsolódó cikkek