Ingatlan

A budapesti panelek a piac legkapósabb ingatlanjai

Továbbra is élénknek mondható az országos lakáspiac, ez látszik abból is, hogy hamar gazdára találnak az eladó lakások – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a lakóingatlanok eladásához szükséges időt vizsgálta a magánszemélyek hirdetései alapján.

Országos átlagban a második negyedévben 50 nap alatt adtak el egy-egy lakóingatlant a tulajdonosok az ingatlan.com adatai szerint. Ez minimális, ötnapos növekedést jelent az előző év második negyedéhez képest. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta:

A lakóingatlanok drágulásának természetes velejárója, hogy kicsit növekedett az értékesítési idő. A magasabb árat a vevők egy része lassabban tudja előteremteni. Emellett a korábbi évekhez képest a legkelendőbb lakások kínálata némiképp szűkült, alaposabban keresnek a vevőjelöltek.

Hány nap kell egy fővárosi lakás eladásához?

Budapesten a második negyedévben átlagosan 43 nap alatt találtak gazdára az ingatlan.com-on magánszemélyek által hirdetett lakások. A leghamarabb a panellakások keltek el, 34 napon belül új tulajdonosuk lett. Balogh László szerint a panelek iránti érdeklődés évek óta fokozódik, emiatt egyre többe kerülnek, ám még így is olcsóbbak a téglaépítésű lakásoknál.

A budapesti téglalakások eladásához 46 nap kellett a második negyedévben,

a legtöbbet pedig a családi házak eladóinak kellett várnia a vevőkre, átlagosan 88 napot.

Fotó: Vémi Zoltán/Világgazdaság

Vidéken is hamar elkelnek a lakások

A megyei jogú városok élénk piacára jellemző, hogy az ott lévő lakóingatlanok eladásához 44 napra volt szükség, azaz mindössze 1 nappal volt hosszabb az értékesítési idő, mint a fővárosban.

Ezekben a városokban is a paneleké a főszerep: 30 nap kell az eladásukhoz. Az itteni téglalakások 41 napos eredményt értek el. A családi házak viszont már 94 nap alatt kerültek az új tulajdonoshoz.

A leghosszabb ideig a községekben kell várni az eladásra.

A legkisebb településeken átlagosan majdnem 3 hónapot (82 napot) kell szánni egy-egy ingatlan értékesítésére.

vidék Budapest családi ház panel ingatlan
Kapcsolódó cikkek