Ingatlan

Méregdrágák, mégis kelendőek az újlakások

Július közepén 46 százalékkal több újlakás-hirdetésből válogathattak a vevők, mint egy évvel korábban, a községekben másfélszeres növekedés következett be. Budapesten 19 százalékos, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban pedig 20 százalékos drágulás történt a kínálati árak alapján – derült ki az ingatlan.com elemzéséből.

A várakozásoknak megfelelően az idén megnőtt az új lakások kínálata, ugyanis építőipari termelés kiemelkedő bővülésében szerepet játszó lakásépítés ért az utolsó fázisba az 5 százalékos – kedvezményes – lakásáfa kifutása előtt. Országszerte július első két hetében 46 százalékkal több újlakás-hirdetés volt, mint egy évvel korábban – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – a kedden megjelenő hivatalos építőipari statisztikák – apropóján készült újlakás-piaci elemzéséből.

Felrobbantak a községek

„Kiugró emelkedés látható a községekben, ahol július közepére egy év alatt 146 százalékkal közel 500-ra nőtt az újlakás-hirdetések száma” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Budapesten 29 százalékos növekedés történt, így több mint 3 ezer hirdetésben kínáltak új lakásokat, a megyei jogú városokban pedig 44 százalékkal fokozódott a kínálat, ez 856 hirdetést jelentett. A szakember hozzátette:

a társasházak esetében a beruházók csak a típuslakásokat hirdetik meg, így a valós kínálat ennél jóval nagyobb lehet.

Kissé megtorpant Budapest

Az új lakásoknál a kínálat bővülése mellett a kereslet mérsékelten nőtt éves szinten. „Júniusban országszerte megtorpanás volt érezhető az újépítésű lakások iránti érdeklődésekben, de júliusban véget ért a kivárás, ami az állami támogatások kibővítéséhez volt köthető. Érdekes fejlemény, hogy az idei második negyedévben a vidéki újlakás-piaci kereslet folyamatosan elszakadt a budapestitől, tehát az utóbbi pár hónapban a fővároson kívül jobban élénkült a kereslet az új lakások iránt” – fogalmazott Balogh László.

Fotó: Kallus György

Részben emiatt, részben pedig az építkezési kiadások emelkedése miatt az árak is feljebb mentek.

Az új lakások átlagos kínálati négyzetméterára Budapesten 19 százalékkal 856 ezer forintra nőtt tavaly júliushoz képest. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 20 százalékos drágulás történt a kínálati árak alapján, így egy négyzetmétert átlagosan 491 ezer forintért kértek az eladók. A szakember azt is elmondta, hogy sok társasházfejlesztőnek iparkodnia kell az eladással, hogy a kedvezményes 5 százalékos áfával tudja értékesíteni a lakásait.

Nagyok az eltérések

Balogh László azonban kiemelte, hogy bár a kínálat jelentősen nőtt, a megépült lakások számában továbbra is nagyon jelentős eltérések vannak az országon belül. Az első negyedévben országos átlagban 3,7 átadott új lakás jutott 10 ezer lakosra. Ennél mindössze négy megye Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád, Veszprém, valamint Budapest ért el jobb eredményt. Győr-Moson Sopron vezeti egyébként ezt a listát, ott 13,6 új lakás jutott tízezer lakosra. A másik végletet Szabolcs, Tolna és Borsod jelenti a megépült új lakások szempontjából, utóbbi megyékben tízezer főre ugyanis 0,5-0,6 új lakás jutott.

Budapest újlakás négyzetméterár ingatlan
Kapcsolódó cikkek