Ingatlan

Az üzleti ingatlanokra erős hatással volt a világjárvány

A gazdaság megtorpanása ugyanakkor eltérő módon és mértékben hatott az egyes ingatlanszegmensekre.

A világjárvány jelentősen befolyásolta az üzleti ingatlanokat használó vállalatok működését és ezen keresztül az üzleti ingatlanok értékeltségét – áll a Deloitte közleményében.

Szinte az egyik napról a másikra vált nyilvánvalóvá, hogy a legtöbb ingatlankategóriában miként romlottak az üzleti kilátások. A gazdaság megtorpanása ugyanakkor eltérő módon és mértékben hatott az egyes ingatlanszegmensekre.

Általánosságban megállapítható ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzet sok tekintetben különbözik a 2008-astól.

A vállalkozások pénzügyileg erősebbek, a bankszektor egészségesebb, a válság kezdetekor a alacsony szinten állt és a világban korszerűbb az alkalmazott technológia. Ezek optimizmussal tölthetnek el minket.

A COVID-19 járvány nyomán tapasztalt gazdasági hatások eltérően érintették a kereskedelmi szegmenseit. A turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó ingatlanok esetében például azonnal jelentkeztek likviditási problémák, ugyanakkor

a logisztikai ingatlanok esetében a kedvezőtlen hatások csak részben vagy alig érzékelhetők.

Sőt, a logisztikai ingatlanszektor a járvány miatt átalakuló ellátási és kereskedelmi csatornák (e-kereskedelem) és termelési láncok miatt a kibontakozó változásoknak a nyertese is lehet – hívta fel a figyelmet Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlan tanácsadási üzletágának vezető menedzsere.

Fotó: AFP

Az üzleti ingatlanok többsége esetén néhány hónap alatt normalizálódhat a helyzet. Ehhez az érintetteknek (tulajdonosok, bérbeadók, üzemeltetők, finanszírozók és munkavállalók) harmonizálniuk kell az erőfeszítéseiket.

Az üzleti tanácsadóknak is fontos szerepe van többek között a bérleti feltételek újra-tárgyalása vagy a hitelből történő finanszírozás újra-strukturálása során. A legtöbb EU-s országban (pl. Hollandia) az állam is jelentős szerepet vállal a harmonizációban, például a bevásárlóközpontok bérbeadói és bérbe vevői oldal közötti megállapodások új kereteinek megalkotásában.

Megfigyelhető, hogy a járvány következményeinek a kezelése abban az esetben sikeres, amennyiben az üzleti partnerek rugalmas hozzáállással, proaktívan törekednek az áthidaló megoldásokat kidolgozni.

Minden bizonnyal lesznek olyan üzleti területek és ingatlanok is, amelyek a járványt megelőzően is fenntarthatósági és üzemeltetési hatékonysági problémákkal küzdöttek és késlekedtek a korszerűbb üzleti technológiák bevezetésével, illetve az modelljük átalakításával, így a jelenlegi működési kereteikkel a piaci helyzet normalizálódását követően sem tudnak majd kellően hatékonyan, fenntartható módon működni.

Példaként megemlíthetjük az alacsonyabb kategóriájú hoteleknél sok esetben tapasztalt korszerűtlen üzemeltetési megoldásokat.

Deloitte világjárvány ingatlan üzleti ingatlan
Kapcsolódó cikkek