Ingatlan

Megpörgetheti a jegybank programja a lakásépítéseket

Lakásépítési boom-ot is hozhatnak a belengetett otthonteremtési és jegybanki programok – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

Bár Magyarországon legalább 30 ezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ám ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett a lakásépítési kedv – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 4 ezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

Mikor, mennyi?

„Az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép abból a szempontból csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly boom. 2004-ben és 2005-ben több mint 40 ezer új lakással bővült az állomány, 30 ezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette: „A mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint 7 ezer lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Tehát még így is messze van a piac a 30 ezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másik oldalról azért lényeges, hogy az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező.”

Ötletek, tervek – milyen is egy 0 százalékos

Lehetséges, hogy az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére. A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével 0 százalékos, tízéves futamidejű hitelhez juthatnának az új, zöld otthont építők és vásárlók. Egyelőre még csak tervekben létező program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének. Az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu kalkulációi alapján egy 10 millió forintos, 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. 0 százalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.

Fotó: Jászai Csaba / MTVA

A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett

Novák Katalin pedig szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben.

Balogh László elmondta, hogy a lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék. A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági növekedést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Árkörkép az országból

A különböző állami programok részleteire, indulására még várni kell, így azok hatását egyelőre korai prognosztizálni. Az ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán. A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén. A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.

A vidéki nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára.

Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer forint, a kecskemétieké pedig 683 ezer forint. Az ingatlan.com szakértője szerint az adatokból rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

 

újlakás Novák Katalin hitel ingatlan.com MNB ingatlan boom
Kapcsolódó cikkek