Ingatlan

Az ingatlanpiacon megjelentek a járványvándorok

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia.

A budapesti családosok vagy családot tervezők főleg az agglomerációban, a vidéki városok lakói pedig jellemzően a környező kisebb településeken kerestek maguknak új otthont 2020 első kilenc hónapjában – írja az OTP közleményében.

Az OTP Ingatlanpont értékesítőinek összegzéséből az is kiderül, hogy

a koronavírus-járvány és a tavaszi karantén felgyorsította az elvándorlást.

A városi lakások iránti kereslet visszaesett, mert az érdeklődők egy kisebb lakás áráért már egy viszonylag jó műszaki állapotú családi házat is tudnak venni a környéken – ez volt a legjellemzőbb válasz, a családos és családot tervező ügyfelek ingatlanvásárlási szokásait vizsgáló, nem reprezentatív kérdőíves felmérésben. Legyen szó Budapestről vagy az ország bármelyik nagyvárosáról.

Fotó: Loffler Péter / Dunántúli Napló

Budapesti és agglomerációs helyzetkép a családi házak piacán

A felmérés adatai alapján a családosok Budapesten (ahol a 2020 első félévében eladott lakóingatlanok összesített átlagára a tranzakciós adatai szerint a 670 ezer forintot közelítette, míg az átlagos ingatlanméret 50 négyzetméter volt) elsősorban a XVIII-XIX. kerületben, valamint Dél-Pesten keresték a legtöbb egyszintes, újépítésű családi házat.

Az ezekben a körzetekben értékesített újházak átlagos ára 40 és 50 millió forint, átlagos mérete pedig 60-80 négyzetméter között volt.

Ez gyakorlatilag megegyezik a délkeleti agglomerációs övezethez tartozó Vecsésen, Üllőn és Gyálon rögzített adatokkal. Ennél a háztípusnál a vásárlók harmada vett igénybe lakáshitelt.

Az árak mozgása követi az emberek mozgását a fővárosi agglomerációban

emelte ki Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, az elmúlt időszakban mindössze egyetlen közeli városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli árcsökkenést, miközben 14 agglomerációs városban a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke 2018 és 2019 között – tette hozzá Valkó.

Használt, egyszintes házak iránt Budakalászon, Szentendrén, Pomázon és Ürömön 40-50 millió forintos átlagárral és 60-80 négyzetméter közötti méret után volt nagy az érdeklődés. A hitelfelvételt igénylők aránya ebben a szegmensben már magasabb, 40 százalékos volt.

Vidékről még vidékebbre

A családos és a családalapításra készülő vásárlók körében vidéken is érvényesül a Budapesten tapasztalt tendencia: a városokból a környező kisebb településekre tolódott át a forgalom.

vidék Budapest OTP Bank Nyrt. ingatlan
Kapcsolódó cikkek