Ingatlan

Méregdrágává váltak a fővárosi telkek

A legdrágább vidéki nagyvárosokban is legfeljebb a fővárosi átlagár harmadáért telekhez lehet jutni.

Jelentősen megdrágultak, ugyanakkor meg is fogyatkoztak az elmúlt években a fővárosi kisebb építési telkek. A részben a járvány hatására csökkenni kezdő lakásárak ellenére a telkek ráadásul az utóbbi időszakban is tartják magukat – olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

A legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek átlagára 62,5 millió forintot tett ki október elején,

ami a két évvel ezelőtti alig 49 millió forinthoz viszonyítva 28 százalékos drágulást jelent.

Ezen időszak alatt gyakorlatilag felére csökkent a kínálat: jelenleg alig ezer kisebb eladó telek közül válogathatnak az érdeklődők Budapesten.

Rosszabb adottságok

A belső kerületekben gyakorlatilag hiánycikk a telek, a szűken vett Belvárosban nincs is üres hely,

az I., a VI. és a VII. kerületben elérhető néhány kisebb foghíjtelek ára pedig több száz millió forint.

Újbudán vagy Zuglóban viszont már jóval százmillió forint fölötti a telkek átlagára, ahogy a Hegyvidéken is.

A családok építkezésére is szóba jöhető, megfizethetőbb városrészek közül mindössze ötben (XVII., XVIII., XX., XXI., XXIII. kerület) alacsonyabb az átlagár harmincmillió forintnál.

Csepelen két éve csaknem 19 millió forint volt az itteni telkek átlagára, a most elérhetőké mindössze 10,5 millió forint. Drágultak a soroksári telkek,

két év alatt 13,5 millióról több mint húszmillió forintra.

Pesterzsébeten 24,5 millió forint a legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek átlagára, a XVII. és a XVIII. kerületben pedig az átlagár alig marad el a harmincmilliótól. A fiatal családosok körében kedvelt Budafokon lényegében stagnálnak az árak, jelenleg 35,5 millió forint az átlag.

Árak szempontjából ezek azok a városrészek, amelyek még „versenyezni” tudnak az agglomerációval, ahol egyébként már számos településen haladja meg az átlagár a harmincmillió forintot.

Tízszeres nagyvárosi különbségek

A legdrágább vidéki nagyvárosokban is legfeljebb a fővárosi átlagár harmadáért telekhez lehet jutni. Ugyanakkor

a legolcsóbb és a legdrágább megyeszékhelyek között is több mint tízszeres a differencia.

Míg Nógrád megye központjában, Salgótarjánban átlagosan mindössze kétmillió forint az 1500 négyzetméternél kisebb telkek átlagára, Sopronban már meghaladja a húszmilliót. Debrecenben, Győrött és Érden szintén csaknem húszmillió forint az átlag.

Két év alatt 12,5 millió forintról a másfélszeresükre nőttek az érdi telekárak.

Budapesten a fejlesztők a magas telekárakat sok száz lakás építésével tudják kigazdálkodni, nem véletlen, hogy a fővárosi lakásépítéseket az ilyen sok száz lakásos projektek húzták az utóbbi években, és húzzák most is. A vidéki nagyvárosokban ezzel szemben a legfeljebb negyven-ötven lakásos fejlesztések jellemzők

 

Címlapkép: Shutterstock

Budapest telek Újbuda ingatlan Csepel
Kapcsolódó cikkek