Ingatlan

Siófok az élmezőnyhöz tartozik az új lakások számát tekintve

A siófoki lakásszám megugrásával Győr-Moson-Sopron megyét követően Somogyban lett a második legnagyobb a tízezer főre jutó újlakásszám.

Valamelyest csökkent a Közép-Magyarország régió és Győr-Moson-Sopron megye túlsúlya az új lakások számában az év első felére. Ugyanakkor továbbra is jelentős területi aránytalanságok jellemzők a lakásépítésekben, Siófokon például annyi lakóingatlant adtak át, mint hét megyében összesen – áll a Magyar Nemzet oldalán.

Minden tíz, az év első felében elkészült új lakásból hat Budapesten, Pest megyében vagy Győr-Moson-Sopron megyében található – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss, Fókuszban a megyék című kiadványából.

Az első fél évben átadott 8697 lakás közül 2071 Pest megyében, 1657 a fővárosban és 1403 Győr-Moson-Sopron megyében

épült fel.

Bár e három terület dominanciája így is erős, volt olyan időszak az elmúlt években, amikor a lakások több mint kétharmada e két megyében, illetve a fővárosban épült.

Tízezer lakosra vetítve Győr-Moson-Sopron megyére harminc új lakás jut, ami továbbra is kimagasló érték.

A sor másik végén hét olyan megye áll, ahol a százat sem éri el az új lakások száma.

Nógrádban 18, Komárom-Esztergom megyében 52, Borsodban 53, Heves megyében 62, Tolnában 66, Baranyában 86, Békés megyében pedig kilencven lakást adtak át hat hónap alatt.

Siófok ingatlan illusztráció. Fotó: Vémi Zoltán

Viszonylag sok, 797 lakás épült még Hajdú-Bihar megyében,

ahol a lakások döntő többségét a megyeszékhelyen, Debrecenben adták át.

Érdekes azonban a sorban következő Somogy megye, ahol 571 új lakóingatlan készült el az első fél évben, közülük több mint négyszáz – az amúgy 25 ezres lélekszámú – Siófokon.

Ez négy és félszerese a tavaly ugyanekkor elkészült lakásszámnak,

miközben az országos bővülés 34 százalékos volt a lakásépítésekben.

Noha Somogyban minden településtípusban – falvak, városok, megyeszékhely – több lakás épült az egy évvel korábbinál, a jelentős növekedés hátterében a siófoki lakásberuházások számottevő élénkülése állt.

A siófoki lakásszám megugrásával Győr-Moson-Sopron megyét követően

Somogyban lett a második legnagyobb (19) a tízezer főre jutó újlakásszám.

A vidékre amúgy jellemző családi házas építkezésekkel szemben az itteni új ingatlanok kétharmada többszintes, többlakásos épületben készült el. Ráadásul – Budapestet leszámítva – Somogyban adták át a legkisebb alapterületű lakásokat.

A somogyi átlag 79 négyzetméter, míg országosan jellemzően 97 négyzetméter az új otthonok alapterülete.

 

Győr-Moson-Sopron megyekszékhely ingatlan új lakás Siófok
Kapcsolódó cikkek