Ingatlan

Megfelezte a járvány az irodapiaci keresletet

Több mint harmadával kevesebb irodabérleti szerződést kötöttek az utolsó negyedévben tavaly, amikor a kereslet csaknem tizedével meghaladta ugyan az előző negyedévit, de a felét sem érte el az egy évvel korábbinak.

Négy irodaépülettel, összesen 38,8 ezer négyzetméterrel bővült a negyedik negyedévben a budapesti modern irodaállomány, aminek teljes volumene már több mint 3,9 millió négyzetméter. Év végére átadták a Váci úti folyosón a 22,5 ezer négyzetméteres Váci Greens E irodaházat, a 8,5 ezer négyzetméteres belvárosi Szervita Square-t (8.450 négyzetméter), a 3,2 ezer négyzetméteres budai Csalogány 43, illetve a Dél-Buda alpiacon az 4,7 ezer négyzetméteres Alphagon irodaházat.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint

az üresedési ráta 9,1 százalékra nőtt, ami 1,0 százalékpontos negyedéves és 3,5 százalékpontos éves növekedést jelent.

2020 negyedik negyedévében a legalacsonyabb üresedési rátát, 4,3 százalékot az Észak-Buda alpiacon regisztrálták, míg a legmagasabb üresedési ráta (29,3 százalék) továbbra is az agglomerációban mérhető.

Fotó: Shutterstock

A bruttó kereslet 2020 negyedik negyedévében 86,3 ezer négyzetmétert tett ki, ami az előző negyedévhez képest 9 százalékos növekedés, az előző év azonos időszakához mérten azonban 57 százalékos visszaesés.

A teljes keresleten belül továbbra is a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt.

A bérbeadási volumen 44 százaléka szerződéshosszabbítás volt, az új szerződések a kereslet 42 százalékát adták. míg a bővülések és előbérleti szerződések részaránya egyaránt 7 százalék volt.

A legmagasabb bérlői aktivitást Pest Központ alpiacon mérték, a teljes volumen 20 százalékát itt kötötték le. A második legaktívabb alpiac a Belváros volt 17 százalékos részesedéssel, míg a Dél-Buda alpiacon a teljes volumen 16 százaléka realizálódott.

Összesen 111 bérleti szerződést regisztráltak a negyedik negyedév során, a tranzakciók száma 35 százalékkal esett vissza 2019 azonos negyedévéhez viszonyítva. A tranzakciók átlagos mérete 778 négyzetméter volt.

Tíz szerződést kötöttek 2.000 négyzetméterre vagy annál nagyobb területre,

ami egy előbérletet, egy bővülést, négy hosszabbítást és négy új tranzakciót foglal magában.

A negyedév legnagyobb ügylete a Diligent Corporation 4,6 ezer négyzetméteres új szerződése volt a Szervita Square irodaházban, míg a legnagyobb szerződéshosszabbítást egy hasonló méretű, közel 4,6 ezer négyzetméter nagyságú területen kötötték az Arena Cornerben.

A legnagyobb előbérleti szerződést 3,7 ezernégyzetméteren írták alá a Millenium Gardens fejlesztésben.

A 2020 negyedik negyedéves irodapiaci adatok továbbra is tükrözik a COVID-19 világjárvány miatt bekövetkezett gazdasági változásokat.

A piaci kereslet elmarad a korábbi évek trendjétől, a tranzakciók száma csökkenést mutat

– összegezte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése.

budapesti irodapiac BRF
Kapcsolódó cikkek