Ingatlan

A válság óta nem látott szinten az amerikai lakáspiac

A járvány ellenére 2008 óta a legmagasabb szintre növekedett a lakásvásárlások száma az Egyesült Államokban, ami a rendkívül szűkös kínálat mellett az árakat újabb és újabb csúcsokra emeli.

Gyorsuló ütemben, soha nem látott magasságokba emelkedtek a lakásárak az Egyesült Államokban. A Redfin legfrissebb adatai szerint a március 21-ét megelőző négy hétben a lakások mediánára 331 590 dollárra emelkedett, ez 16 százalékos növekedés az előző évihez képest. Ingatlanszakértők már újabb lakáspiaci buborékról beszélnek, mivel a gazdaság újra­éledésével párhuzamosan, rendkívül szűkös kínálat mellett az árak további emelkedésére lehet számítani.

A tendencia azt mutatja, hogy egyre több amerikai számára lesz megfizethetetlen a saját tulajdonú ingatlan, ami mélyülő lakhatási válsághoz és a társadalmi egyenlőtlenség további romlásához vezethet.

A helyzetet fokozza, hogy a tehetősebbek nagymértékben tudták növelni megtakarításaikat a válság idején, a karantén és a home office miatt pedig hatalmasat nőtt az igény a nagyobb, külvárosi és vidéki ingatlanok iránt. A Gallup 2020 végén készített felmérése szerint az amerikaiak 31 százaléka legszívesebben vidéken lakna a nagyváros helyett, arányuk 2018 óta 9 százalékponttal emelkedett. Emellett még mindig történelmi mélységben mozognak a jelzáloghitelek kamatai, annak ellenére is, hogy január eleje óta emelkedés figyelhető meg.

Az Egyesült Államokban a harmincéves fix kamatozású jelzáloghitel átlagos kamata a december végi és január eleji 2,85 százalékos történelmi mélypontjáról március végére 3,33 százalékra, tavaly június óta a legmagasabbra emelkedett, ám ez a szint még továbbra is nagyon alacsony.

A kamatemelkedés kismértékben visszavetette ugyan az új igénylések számát, de az amerikai Jelzálogbankárok Szövetségének adatai szerint ez továbbra is 26 százalékkal magasabb az előző évinél.

Fotó: SAUL LOEB / AFP

Az árak gyorsuló növekedéséhez az is hozzájárul, hogy a Redfin adatai szerint márciusra rekordmértékben, 42 százalékkal csökkent az eladásra váró ingatlanok száma az előző év azonos időszakához képest, számuk pedig abszolút értékben is történelmi mélypontra süllyedt.

Ez a helyzet az eladóknak kedvez, így sok esetben licit alakul ki a vásárlás során, és a vételár végül meghaladja az eredetileg kért árat. A listaár és az eladási ár aránya az elmúlt évben 1,9 százalékkal 100,2 százalékra emelkedett, ami szintén rekord. További rekord, hogy az eladott házak 39 százaléka a listaárnál drágábban kelt el. Ezen a zsúfolt piacon a vásárlóknak gyorsan kell cseleked­niük, ugyanis március végén a meghirdetett ingatlanok 61 százaléka kevesebb mint két hét alatt talált vevőre. További árfelhajtó hatása lehet annak, hogy az inflációs félelmek növekedésével a középosztály egy része ingatlanvásárlással próbál értékálló befektetést találni a felduzzadt megtakarításainak. Sokan arra számítanak, hogy a gazdaság helyreállásával további drágulás jöhet, ezért előrehozták a vásárlást. Ezek miatt 2008 óta a legmagasabb szintre növekedett a lakásvásárlások száma.

A vásárlási lázat ráadásul a kimaradástól való félelem is tovább erősíti. A tíz éve tapasztalható, fokozatos lakáspiaci áremelkedést ezek együttesen tavaly olyan gyorsuló pályára állították, amely a szakértők szerint ismét ingatlanpiaci lufi kialakulásához vezethet. A helyzet iróniája, hogy miközben a vevők alig jutnak ingatlanokhoz, és az elszálló árak miatt sokan kiárazódnak a piac­ról, addig például New Yorkban a panorámás luxuslakások kétharmada üresen áll, mivel nagy részüket csupán befektetési céllal vásárolták meg.

amerikai ingatlan amerikai ingatlanpiac Amerikai Egyesült Államok amerikai lakásértékesítés
Kapcsolódó cikkek