Az elmúlt száz év legnagyobb magyarországi és jelen pillanatban Európa legnagyobb kulturális fejlesztése ért az egyik legizgalmasabb mérföldkövéhez a Magyar Zene Háza átadásával - hangzott el az épület csütörtöki sajtóbejárásán, ahol Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára összegezte így az eseményt. A különleges, formabontó épület tervezésére még 2014-ben írtak ki nyílt nemzetközi tervpályázatot, amelyet a japán sztárépítész, Sou Fujimoto nyert meg különleges épületének pályaművével. Mint a VG-nek Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta, a Magyar Zene Háza 30 milliárd forintból épült fel, a beruházásra több részletben jelentek meg a közbeszerzési pályázatok, így az elmúlt három év csaknem 100 százalékos építőipari árrobbanása, a munkadíjak, a nyersanyagok és alapanyagok drasztikus drágulása ellenére nem történt költség túllépés, az aktuálisan meghatározott kereteken belül tudtak maradni.

Fotó: Kallus György

A Liget Projekt egészét körülbelül 300 milliárd forintból fogják tudni megvalósítani, bár annak három eleme, nevezetesen az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városligeti Színház még vitatott – emlékeztetett a VG-nek nyilatkozva a miniszteri biztos, hangsúlyozva, hogy azokat a kormány továbbra is szeretné megépíteni, de a főváros hozzájárulása híján azok érvényes építési engedélyének terve a fiókban marad. 

A Liget Budapest Projekt következő fejezete a Néprajzi Múzeum átadása lesz március végén, az 50 milliárd forintból elkészülő épület átadásával viszont lezárulnak az eddig megkezdett fejlesztéssel 

– mondta Baán László. Amint a három függőben maradt beruházás is megkapná a főváros hozzájárulását, attól a pillanattól számítva három éven belül mindegyik kivitelezésével elkészülnének. A parkolópályára tett tervek kapcsán a miniszteri biztos leszögezte, bízik benne, hogy miután zöldfelület veszteségről egyik épület esetében sincs szó, a jelenlegi patthelyzet egyszer csak megszűnhet, és belekezdhetnek a fejlesztésekbe.

Fotó: Kallus György

A Magyar Zene Háza átadása egyúttal azt is jelenti, hogy a Liget Budapest projekt tízéves története során először került sor új épület avatására. A projekt eddig lezárult beruházásai mind felújítások voltak, köztük  a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb rekonstrukciója és az újjáélesztett komáromi Csillag Erőd felújítása is. Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy bár mindegyik korábbi fejlesztés rendkívüli jelentőségű, és értékmentő, értéket alkotó beruházás volt, a legjobban várt fejezet mégis a Magyar Zene Háza átadása. 

A már eddig is számos építészeti és egyéb szakmai díjjal elismert épület máris a kortárs építészet egyik ékköve, amivel nem csak a Liget projekt, hanem Budapest és az egész ország gazdagodott.

Fotó: Kallus György

A látványos épület január végén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt. Már maga a ház megjelenése is rendhagyó, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte 2021 legjobban várt új épületei között tartja számon a nemzetközi szakma. A formabontó külső pedig egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával jövő év elején a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé – összegezte a megnyitóra kiadott közlemény. A Magyar Zene Háza az egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelületet újítottak meg és tették ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.

Fotó: Kallus György

Az ikonikus épület kivitelezése 2018 kezdődött, a 168 építészeti pályamű közül kiválasztott terv kompromisszumok nélk valósulhatott meg.. A megvalósulást az eredményhirdetés óta világszerte komoly figyelem övezi: a CNN és a World Architecture Community (WAC) is 2021 egyik legjobban várt új épületének nyilvánította. A házat már a tervei alapján 2019-ben Európa legjobb középületének választották a rangos londoni International Property Awards megmérettetésen, ami az ingatlanszakma egyik legnagyobb, széles körben jegyzett elismerése.  2020-ban pedig a világ legjobb zenei tematikájú fejlesztésének járó fődíjat kapta meg: az amerikai Music Cities Awards kiírásában, a legjobb zenei tematikájú ingatlanfejlesztésnek járó kitüntetését.

Fotó: Kallus György