Ezt a hatást a leginkább talán az építőiparon lehet észrevenni, hiszen 2021 a folyamatos áremelésekről szólt, és bár folyamatosan arról érkeztek a hírek, hogy most már lassan vége a felfelé ívelő tendenciának, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a probléma még a jövő évben is megoldásra vár majd.

Hogy mégis mire számíthatunk 2022-ben az építőanyag árak tekintetében? Ezt a kérdést tettük fel Kiss Norbertnek, a Békás Épker építőanyag-kereskedés tulajdonosának, akivel sikerült alaposan körbejárni a témát az alábbiakban.

Négy ok, amiért az építőanyag árak jövőre is növekednek majd

A jelen helyzetben mindenkit egyetlen dolog érdekel a téma kapcsán: mikor várható változás az építőanyag árak folyamatos növekedésében? Az ugyanis alighanem bizonyos, hogy árcsökkenéssel senki sem számol, sokan viszont már azzal is megelégednének, ha legalább a folyamatos drágulás megállna.

A Békás Épker tulajdonosa szerint jelenleg semmilyen jel sem utal arra, hogy a folyamatos áremelkedés kapcsán 2022-ben valamiféle változás történne. Bizonyos fokú mérséklődés természetesen bekövetkezhet, azonban Norbert elmondta, hogy még mindig folyamatosak az emelések, melyek kapcsán a gyártók jellemzően négy okra hivatkoznak.

Az egyik az a másik az euró árfolyam, a harmadik a főként ezekből is fakadó energiaár növekedés, míg végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a járványhelyzet, mely tulajdonképpen ezeket a folyamatokat korábban elindította.

Amíg ez a négy problémakör nem mérséklődik, nem kerül megoldásra, addig az építőanyag árak folyamatos növekedésben lesznek, egyelőre azonban senki, még a szakértők sem látják, hogy mikor tetőzhet mindez, egyáltalán mikor lehet vége a folyamatnak.

Fotó: elements.envato.com

A vas-, a fa- és a szigetelőanyag drágulhat a leginkább

Mint köztudott, az utóbbi hónapokban voltak olyan építőanyagok, melyek lényegesen nagyobb léptékben drágultak, mint a többség. Különösen a faanyagok esetén például soha nem látott áremelkedés történt, így megkérdeztük Kiss Norbertet, hogy miként látja, a jövőben sor kerülhet-e még ilyen vagy ehhez hasonló anomáliákra?

Mint elmondta, nagyon nehéz előre megjósolni, hogy milyen építőanyagok esetében számíthatunk nagyobb mértékű drágulásra, azonban miután már körvonalazódik a 2022-es helyzet, személy szerint úgy látja, hogy a fa mellett a vas- és szigetelőanyagok ára emelkedhet majd a leginkább.

Természetesen ezek a kiugrások ismét a teljes piacot magukkal rántják, így ezekkel egyetemben minden más esetében is módosul az árcédula, de nem olyan mértékben, mint az imént kiemelt három terméktípusnál.

Az ömlesztett anyagok ára várhatóan nem változik jelentősen

Jó hír lehet azok számára, akik nagyobb mennyiségű ömlesztett anyagot vásárolnának 2022-ben, hogy az építőanyagokkal ellentétben Norbert szerint a sóder, a homok, a murva, a termőföld vagy éppen a bazalt és az andezit ára jelentős mértékben nem drágul a jövő esztendőben.

Emiatt közel azonos árakkal találkozhatunk majd, aminek az oka leginkább abban keresendő, hogy a fentiekben említett négy problémakör bár kivétel nélkül érinti az ágazatot, illetve ezeket a termékeket is, ugyanakkor közel sem olyan mértékben, mint például a zsákos habarcsokat vagy a téglákat.

Az ömlesztett anyagok ugyanis jellemzően természetes eredetűek, így bányászatukat követően rögtön a helyszínre szállíthatók, az osztályozást vagy a tisztítást követően nincs szükség energiafaló folyamatok beiktatására azért, hogy a nyersanyagból valamilyen felhasználásra kész termék születhessen.

Nyilván az infláció és az energiaárak növekedése miatt minimális emelkedés itt is várható, de közel sem olyan mértékű, mint az építőanyagoknál.

Közel sem csak az áremelkedés jelent manapság problémát

Amint azt a Békás Épker építőanyag-kereskedés tulajdonosa a fenti gondolatmenethez hozzátette, a 2022-es esztendőben közel sem csak az áremelkedés okoz majd problémát az építőiparban, hiszen már az idei évben is több megdöbbentő, korábban nem jellemző változással találkozott az ágazaton belül.

Az egyik legjelentősebb az anyaghiány volt. Mint Norbert elmondta, az építőanyagokra annak ellenére is megmaradt a kereslet, hogy elszaladtak az árak, azonban sok esetben hiába vásárolnának az emberek, egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy anyaghiány miatt egy-egy termék nem kapható, miközben több alapvető árucikk késik – gyakran hónapokat –, mint például a kőzetgyapot is.

A jövő évben ez alighanem ugyanolyan jelentős problémakör lesz, mint az árnövekedés, hiszen nem elég, hogy minden drágul, ráadásként még bizonyos termékeknél akár tartós hiány is felléphet.

Minden drága, de mégis építkeznek az emberek

Noha egyre több embert érintenek kellemetlenül a növekvő árak, azonban Kiss Norbert szerint egyelőre nem látja azt, hogy a kereslet csökkent volna. Továbbra is mindenki építkezik, mindenki felújít, aminek a hátterében több tényező állhat.

Leginkább talán a különféle családtámogatások és kedvezményes hitelek húzhatják a piacot, de nyilvánvalóan a korábban nagy számban elindult építkezések és beruházások befejezése is jelentős hajtóerőt jelenthet ezen a téren.

A belsőépítészet, a lakberendezés és az online rendelés új erőre kapott

Bár csak közvetetten kapcsolódik az építőanyagokhoz, Norbert azonban fontosnak tartotta kiemelni, hogy az utóbbi hónapokban egyre többen kezdtek bele lakásátalakításokba, aminek köszönhetően a belsőépítészet mellett a lakberendezés például új erőre kapott, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend az online rendelés lehetősége.

A piaci helyzetre reflektálva ezért elindították a Home City Shop webáruházat, amivel ezeket az igényeket szeretnék kielégíteni a jövőben a legkülönfélébb használati tárgyakkal, melyek a háztartásban vagy a mindennapok során szükségesek lehetnek, esetleg növelhetik a lakás komfortszintjét és hangulatát, ami különösen ezekben az időkben igencsak fontos, hiszen kifejezetten sok időt töltünk saját otthonainkban.

Emiatt egy rendkívül modern és praktikus webshop indult útnak azzal a célzattal, hogy a vásárlók mindent megtalálhassanak egyetlen helyen, amire csak szükségük lehet a lakásban vagy a hétköznapokban egyaránt.