A hosszas otthon tartózkodással a lakótér új funkciókat kapott, új szokásaink alakultak ki – ezek a változások tartósan beépültek a mindennapokba. A szakemberek szerint az idén az épített belső terek egyre inkább a személyességről és a kényelemről szólnak majd. A hibrid életmód megkövetelte, hogy munkaállomások legyenek az otthonokban. Sokan gyorsan elintézték az eddig halogatott bútorvásárlásokat, alkalom adódott íróasztal-, szőnyeg- vagy függönycserére. Idehaza sem történt ez másként.

A tavaly augusztusi adatok szerint 26 ezer család vette igénybe az otthonfelújítási támogatást.

Elsősorban a kisebb büdzséből gazdálkodóknak volt ez jó lehetőség, hiszen megnövelhették a keretet.

Az elmúlt évek sokkoló változásai miatt egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többen vágynak kényelemre, időtlenséget sugalló berendezésre vagy akár egy kis nosztalgikus légkörre.

A lakberendezők jóslatai nagyjából egységesek: az új év a minták keveréséről, a lekerekített bútorokról, az antik darabok beépítéséről és a gyökereink tiszteletéről fog szólni. Az otthonunk a saját, egyedi történetünket mutatja majd; végre ismét személyes lesz, unikális, nem tizenkettő egy tucat.

Fotó: Shutterstock

A dizájnerek meglehetősen egyöntetűen nyilatkoztak arról, hogy a minimál stílusú, fehérre hangolt terek és bútorok világa már a múlté. A luxusrendelőkre emlékeztető lakások személytelensége immár nem annyira vonzó. A korábbi évek minimalista trendjét követő otthonokban is megszűnt a steril rend a karantén időszaka alatt. Az ingerszegény hónapokban sokan épp a maximalizmus felé fordultak: festményeket, szőnyegeket, új dekorelemeket vittek a lakásba. Legfőképpen színeket, mert a szürke és a fehér eleganciája hamar unalmassá vált, sőt le is áldozott a Vogue szerint, mert az emberek szórakozásra, élményekre, pozitív energiára vágytak. A természetes barnák, a csokoládé, a karamell, a camel térnek vissza. Ahogy visszajönnek a sötét bútorok, a nosztalgia és a múlt.

Újra érdekesek lesznek a régi tárgyak, a családi emlékek, a vintage-elemek. Ez jó hír az antik holmikkal kereskedő boltoknak, talán újra fellendül az üzlet.

Megint érdekes lesz egy százéves komód, egy régi tükör vagy a porcelánok. Ez az irány ráadásul találkozik a fenntarthatósággal meg az ökológiai lábnyom csökkentésével. Valószínűleg a fiatalabb, környezettudatos generációknak is kedvére lesz ez az újrahasznosítás, nem kerül minden régi családi bútor a szemétbe.

Ismét jönnek a virágmintás tapéták, a rojtok. Az angol country stílus újabb áttörés előtt áll, már ha a család férfi tagjait is sikerül kellően stílusérzékennyé tenni. Ellenkező esetben borítékolhatók a viták.

Továbbiak a Figyelő hetilap legfrissebb számában olvashatók.