Újabb önkormányzati passzív bérházat, egy 35 lakásos épületet avattak a XIII. kerületben, ezúttal a Jász utca 72. alatt, a jövő héten pedig elkezdődik a következő, 67 lakásos bérház építése a Petneházy utca 90-ben. 

A XIII. kerület önkormányzata éppen két évtizede indította el Budapesten mindmáig egyedülálló bérlakásépítési programját, aminek keretében eddig több mint 18 milliárd forintot költött ingatlanfejlesztésekre. 2002 óta 12 helyszínen 667 önkormányzati bérlakás épült, ezekbe 

a lépcsőzetes lakáshoz jutás elve alapján több mint 1500 család költözhetett.

Fotó: KALLUS GYORGY

A magánberuházók is rendkívül aktívak a XIII. kerületben, ahol az elmúlt 25 évben közel 25 ezer lakás épült - összegezte Tóth József, a XIII. kerület polgármestere a Jász utcai passzív bérház átadásán a lakáspiaci mérleget. Az önkormányzat városfejlesztési ügynek tekinti a lakáspolitikát – hangsúlyozta – az alulhasznosított területek fejlesztéséhez a bérlakásépítésekkel igyekszik hozzájárulni, és azok indikátor hatása mindenütt látható, az építkezések környékén sorra indulnak el a magán fejlesztések is. A képviselő testület februárban ismételten előveszi az önkormányzati lakáskoncepciót, amiben már a 2025-2029-es ciklusra készítik elő a fejlesztési területeket.

Ebben az önkormányzati ciklusban 50 bérlakás építését vállalta az önkormányzat, ez már biztosan megvalósulhat, hiszen a most elkészült Jász utcai épület után elkezdődik a következő ház kivitelezése is, amely ugyancsak passzívház lesz Az önkormányzat 2014 óta kizárólag passzív technológiával épít bérházakat. 

A környezettudatos és energiatakarékos épületeket hőszivattyúval, esővíz gyűjtővel, elektromos redőnyökkel és egyéb korszerű elemekkel is felszerelik, a fenntarható módon üzemelő épületek bérlői a  kerületben a magánpiacon szokásos átlagosan 3 ezer forintos négyzetméterenkénti bérleti díjak helyett 1840 forint plusz áfát fizetnek, ami a fűtési költséget is magában foglalja már.

Fotó: KALLUS GYORGY

Az 1995-ben lezárult kötelező bérlakás privatizáció után a XIII. kerületben megmaradt önkormányzati lakások háromnegyede egyszobás, kétharmada szükséglakás és komfort nélküli ingatlan volt. Ma már több mint 90 százalék az összkomfortos, komfortos lakások aránya, bár még mindig van 435 komfort nélküli lakás, de ha végigmegy az önkormányzati lakáspolitika, ez még tovább csökkenhet.

 A Jász utca 72-ben most elkészült ház helyén például korábban egy kétemeletes, magastetős alulhasznosított épület állt 

tudtuk meg.