Erőteljes kivándorlás indult meg ismét a fővárosból az elmúlt években, miközben a belső kerületekben korábban elterjedt rövid távú lakáskiadásnak is leáldozott. 

Kérdés, hogy ki és miért vesz ma még egyáltalán ingatlant a belső városrészekben, ahonnan az érdeklődők továbbra sem tűntek el, de kétségtelenül kisebb a kereslet – összegezte a Balla Ingatlan legutóbbi piaci körképében. 

A belső kerületekben vagy életkezdéshez vásárolnak lakást – legyenek akár fiatalok vagy az ő szüleik –, vagy tipikusan befektetésként. Utóbbiak még mindig jóval többen vannak a pesti belvárosban, mint a többi vevő. Továbbra is jól kiadhatók ezek az ingatlanok, és sokak szerint a jelenlegi helyzetben még mindig az ingatlan az egyik legjobb és a „nagy kivonulást” kihasználva próbálnak most lecsapni a jó vételt jelentő alkalmakra. 

Fotó: Shutterstock

Vásárolnak egyetemista gyerekeiknek szülők is, és azok, akik ragaszkodnak  egy adott környékhez, ahol kisebből nagyobb lakásba költöznek, vagy épp fordítva. 

Családok ritkán célozzák meg mostanában a belső kerületek lakásait.

Akik a belső részeken maradnak, semmiképpen nem kényszerből teszik azt. Már csak azért sem, mert például a Bel-Budán a használt ingatlanok hirdetési ára egymillió forint környékén mozog. Ha megjelenik valakinél a kényszer, az inkább az agglomerációba hajtja, hiszen ott találkoznak megfizethetőbb árakkal – derül ki a Balla Ingatlan közleményéből.