Közel  13 százalékkal kevesebb új lakás épül a fővárosban, mint egy évvel ezelőtt, miközben az árszint ötödével emelkedett: Budapesten a kínálati ár átlagértéke átlépte az 1,3 millió forintot négyzetméterenként, azonban a városrészek között hatalmas a szórás. Meglepetés, hogy az V. kerület kikerült a legdrágább városrészek közül – olvasható az Otthon Centrum  közleményében.

Budapesten 361 új lakás beruházás van folyamatban, ezekben 27,4 ezer lakás épül. A projektek száma 15,7 százalékkal, a lakások száma pedig 13,1 százalékkal kevesebb most, mint egy éve.

A lakásállomány 32 százaléka, vagyis 8,7 ezer lakás egyelőre csak tervezett, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Fotó: Váli Miklós / MTI

Az aktuális negyedévben 27 új projekt (nagyjából 1250 lakás) beruházása indult el és jelent meg az online felületeken. Vagyis az elmúlt év ugyanezen időszakához képest csak a projektek száma esett vissza 15 százalékkal, az új lakások száma már ugyanennyivel (15 százalék) több volt a januártól márciusig terjedő időszakban. 

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a vizsgált időszak összesítése alapján kijelenthető, hogy a meghirdetett projektek kínálati ára tovább emelkedett. Egy új építésű lakás négyzetméterét középértéken 1 334 000 forintért kínálják a fejlesztők, ami jelentős, 21,8 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez viszonyítva. Ugyanakkor a kerületek között jelentős különbség alakult ki:

kerületenként 768 000–2 350 000 forint között váltakozik az átlagos négyzetméterár. A projektek között még drámaibb a különbség: a legalacsonyabb beruházás átlagára négyzetméterenként 614 ezer, a legdrágább pedig 3,68 millió forint. Előbbi a XIV., utóbbi a XII. kerületben fordult elő. 

A legdrágább kerületek toplistája a kínálati négyzetméterárak összevetésében így alakult az első negyedévben: 

vezet a XII. kerület átlagosan 2,35 millió forinttal, ezt az I. kerület 2,25 millió forinttal és a II. kerület 1,97 millió forinttal követi. Vagyis idén először az V. kerület kikerült a top háromból.

A legkedvezőbb árfekvésű városrészeknél nem volt ilyen horderejű változás a négyzetméterenkénti átlagárban, a XXIII. kerületben 768 ezer, a XVIII. kerületben 859 ezer, a XVI. kerületben 911 ezer forintba kerül az új építésű lakások négyzetmétere. 

A legnépszerűbb, több ezer új lakás építésének helyt kerületekben, például a IX., XI. vagy éppen a XIII. kerületben a kínálati négyzetméterár átlaga 1-1,5 millió forint között váltakozik. A fővárosban továbbra is megingathatatlan Angyalföld elsősége, a legtöbb projekt és lakás a XIII. kerületben épül. 

Az 58 beruházás és 8,3 ezer épülő és tervezett lakás kiemelkedő szám Budapesten, de a kerületben korábban volt már példa ennél magasabb számokra is. Angyalfölddel a budai oldalon csak a XI. kerület tud versenyezni, ahol a felmérés idején 42 projektben 5700 lakás épül. Ezek a számok a második legmagasabb értékek a kerületek rangsorában.