Egymillió négyzetméternyi ingatlanfejlesztést tartalmaznak a Property Market aktív és passzív projektjei – közölte a társaság, amelynek első projektje a most rozsdaövezetté nyilvánított BudaPart városnegyed. A cég tavalyi árbevétele 2,3 milliárd, adózott eredménye 847 millió forint volt.

A Property Market fejlesztésében eddig 1,1 ezer lakás, 34 ezer négyzetméter iroda és 3,2 ezer négyzetméter kiskereskedelmi terület készült el.

Ennél nagyságrendekkel nagyobb, összesen 500 ezer négyzetméter a vállalat aktív projektjeinek területe, ami 26 épületben – ebből 16 lakóépület, 7 iroda és 3 hotel – összesen  500 milliárd forint értéket jelent. Az időközben a harmadik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztési társasággá nőtt cég passzív, azaz tervezési és engedélyezési szakaszban lévő, megvalósításra váró projektjeinek mérete további 500 ezer négyzetméter, a 27 épületet felölelő csomag értékét ugyancsak 500 milliárdra taksálják.

Fotó: Molnár József

A Property Market Kft. ügyvezető igazgatója, Schrancz Mihály elmondta, hogy a Covid újabb hullámai, az erősödő és a növekvő bizonytalanság ellenére is jó évet zártak, a cég árbevétele 2019 és 2021 között a duplájára nőtt. A cég gigaprojektje a BudaPart, a beruházáshoz kapcsolódóan számos közmű- és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés valósul meg a városnegyedet körülvevő közterületeken. A Kopaszi-gát melletti 54 hektáron tíz év alatt 15 lakóépületben háromezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter iroda- és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre. A városnegyed első két irodaépületét és az első öt lakóházat már birtokba vették a lakók és a bérlők. Most indul egy újabb lakóház, egy nyolcemeletes, 180 lakásos épület kivitelezése a BudaParton. 

A BudaPart projekt finanszírozására tavaly 32 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt, a teljes összeget lejegyezték. A kötvények futamideje tíz év, kamata fix 5,5 százalék. 

A Property Market beruházásában épül a Bem József téren álló Radetzky-laktanya szálloda és irodakomplexummá, és a Dürer Park új generációs épületegyüttese is a Városliget mellett. E munka során felújítják az egykori Szent Szív zárda épületét, és három lakóépületben 208 lakást és két irodaházat építenek. A Property Market anyavállalata, a Market Építő Zrt. ad a jövőbeli fejlesztésekhez kiszámítható hátteret – hangsúlyozta az ügyvezető, aki a logisztika mellett a lakóingatlanokét tartja a második legdinamikusabban pörgő piacnak a még mindig erős kereslet miatt.

Négy új rozsdaövezet

A BudaPart mellett három további budapesti rozsdaövezetet ismertet egy új kormányrendelet: a X. kerületi ingatlanon a korábban kialakított lakópark fejlesztése történhet további négy ütemmel és óvoda létesítésével, egy  XI. kerületin folytatódhat egy lakóparképítés újabb ütemekkel, kibővíthető és átalakítható egy meglévő, vegyes funkciójú ház, és szintén a XI. kerületben egy önálló, vegyes használatú városnegyed építhető egy egykori iparterületen.

Két-két rozsdaövezeti beruházás már elindulhatott. A Váci úton, a hajdani Láng gépgyár környezetében elstartolt kéthektáros projekt egymilliárd euróba kerül, a vegyes funkciókkal felszerelt városnegyed fejlesztője a Southblaze Kft. A másik helyszín a Közvágóhíd közelében van, a City Pearl nevű kis városközpont épül itt. Legalább egymilliárd forint teljes költségigényű építési beruházás vagy kármentesítéssel egybekötött építés minősíthető azonnali, illetve közép- és hosszú távú rozsdaövezeti akcióterületté. A rozsdaövezeti státusz tétje az 5 százalékos, kedvezményes lakásáfa.