Tovább folytatódott a nyár az ingatlanpiacon, az extrém szabadságolási időszak és a változó gazdasági és társadalmi környezet erős visszaesést hozott a tranzakciók számában – közölte a Duna House, amely közzétette havi tranzakciószám-becslését és jelzáloghitel-előrejelzését. Eszerint júliusban országosan 8978 lakóingatlan cserélt tulajdonost, és 110 milliárd forintnyi szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott. A becslés az előző hónaphoz képest 17 százalékkal, az előző év azonos időszakához képest 20 százalékkal gyengébb forgalmat mutat.

Cordia Park Residence lakópark építkezés. Újlakás átadás. foto: Kallus György Budapest, 2017. szeptember 20. Corvin-sétány
Fotó: Kallus György

Legutóbb ehhez hasonlóan alacsony aktivitást a járvány sújtotta 2020-as év májusában tapasztaltak a szakemberek.

A rezsicsökkentés változásának bejelentése és a továbbra is emelkedő kamatkörnyezet miatti várakozás lassította a piacot, a múlt héten bejelentett kormányzati döntések (5 százalékos lakásáfa, és a babaváró folytatása) azonban hosszabb távon erősíthetik a piaci aktivitást.

A jelzáloghitel-piacon is elkezdődött a csökkenő tendencia, a Duna House Pénzügyek becslése szerint 2022 júliusában 110 milliárd forint értékű jelzáloghitel realizálódott, ami 17 százalékos csökkenés a tavaly júliusi 132,6 milliárd forintos tényadathoz képest, az idei júniusi becsléshez képest pedig 8 százalékos elmaradásban van. A zöldhitel kifutása és az emelkedő kamatkörnyezet miatt a jelzáloghitel-piacon továbbra is csökkenő volumenre számítanak a szakemberek a következő hónapokban.